• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Vijesti - BiH/U destileriji UPIP-a Žepče prerađene prve količine smilja iz Hercegovine

U destileriji UPIP-a Žepče prerađene prve količine smilja iz Hercegovine

Datum: 14.07.2016 10:34 | Kategorija: BiH

U destileriji UPIP-a Žepče prerađene prve količine smilja iz Hercegovine Sadnja smilja, kojoj smo svjedočili posljednjih godina, dovela je do toga da na području Hercegovine su podignute stotine hektara nasada pod smiljem (Helichrysum italicum). Stihijsko podizanje nasada nisu pratile investicije u opremu za preradu, na što su članovi AgroMAP mreže u BiH upozoravali.

Za razliku od prethodnih godina kada je cijena smilja rasla do vrtoglavih 6,5 KM/kg ove godine ona se zadržala na oko 3 KM/kg. U prkos smanjenju otkupne cijene za više od 50% destilerije u Hercegovini nisu mogle primiti svo smilje posađeno na tom području. Iz tih razloga prve probne količine smilja stigle su u Bosnu, u destileriju UPIP-a Žepče. Dobivene su prve količine eteričnog ulja od smilja, a kako ističe vlasnik sirovine otvorena je mogućnost za buduću suradnju, a svakodnevni pozivi vlasnika plantaža iz Hercegovine to i potvrđuju.


Preuzeto: upipzepce.com

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.