• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Vijesti - BiH/Počinje projekt pomoći poljoprivrednicima u komercijalizaciji proizvodnje

Počinje projekt pomoći poljoprivrednicima u komercijalizaciji proizvodnje

Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) u oktobru prošle godine je Bosni i Hercegovini odobrio sredstva od 30,22 miliona dolara, od tog iznosa oko 13,7 miliona dolara su kreditna sredstva, a 780.000 dolara grant sredstava, dok će oko pet miliona dolara osigurati Međunarodni fond OPEC-a.

Datum: 20.01.2016 10:05 | Kategorija: BiH

Počinje projekt pomoći poljoprivrednicima u komercijalizaciji proizvodnje Glavni cilj Projekta razvoja ruralnog poslovanja (RBDP) je pomoći malim poljoprivrednicima da pređu s poljoprivrede za vlastite potrebe na komercijalnu poljoprivrednu proizvodnju, te podržati razvoj nefarmskog poslovnog sektora. Predviđeno je da projekt bude implementiran u 27 općina u Federaciji i 20 općina u Republici Srpskoj.
Njegov cilj je povećanja prosječnih prihoda kućanstava iz poljoprivrednih izvora za oko 30% te povećanje zaposlenosti žena i omladine za 5% do 10%.
Za svaku regiju bit će određen zaseban koordinator koji će posjetiti svaku općinu i na taj način saznati koje su najveće potrebe svake od njih, a u svibnju se očekuje početak realizacije projekta koji će trajati tri godine.
Ciljna skupina projekta su mali poljoprivredni proizvođači zainteresirani za komercijalnu poljoprivredu,udruge proizvođača i zadruge, koje su orjentirane prema malim poljoprivrednim posjednicima, i njihovog povezivanja radi zajedničkog i boljeg pristupa tržištu, te nezaposlene žene i mladi bez zaposlenja zainteresirani za farmsko ili nefarmsko zaposlenje u poduzećima u ruralnim područjima uz adekvatnu platu.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.