• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Vijesti - BiH/Posadili 7000 sadnica i za 4 mijeseca zaradili 6000 KM

Posadili 7000 sadnica i za 4 mijeseca zaradili 6000 KM

Od zapuštene zemlje do novca za par mijeseci truda

Datum: 02.12.2015 09:30 | Kategorija: BiH

Posadili 7000 sadnica i za 4 mijeseca zaradili 6000 KM Na zemlji bez kamena posadili 7000 sadnica smilja i u 4 i pol mjeseca ubrali 1200 kilograma
Milijuni sadnica smilja posađeni su u prethodnom razdoblju u Hercegovini. Smilje se proizvodi za međunarodno tržište, za kozmetičku industriju, a u posljednje vrijeme sve više i za industriju aromaterapije te za druge oblike primjene za zdravlje čovjeka, piše Večernji list BiH. Škrti hercegovački kamenjar, ali i od korova umorna zemlja, napokon je došao na svoje, a od proljeća će još više jer se radi i sadi kao u dobra, stara vremena kakvih se mnogi još s nostalgijom sjećaju.

Kvaliteta smilja

Kako ističe vlasnik jedne male plantaže u Grudama, posadio je smo 7000 sadnica, a za četiri i pol mjeseca ubrali 1200 kilograma smilja koje su prodali za pet maraka po kilogramu. Od tog novca isplatili smo uloženo, i sadnice i radnike, ističe sugovornik. Upravo ovo dalo je nadu onima koji su strahovali da će tri godine morati čekati na bilo kakve rezultate i koji su se naposljetku bojali hoće li rezultata od toga biti s obzirom na to da su tri godine relativno dugo razdoblje i da ne bi došlo do neke pošasti koja bi mogla uništiti proizvodnju. - Da je smilje kvalitetno, potvrđeno nam je nakon analize u Beogradu gdje su nam stručnjaci kazali kako možemo brati već u ponedjeljak, a rezultati analize su nam javljeni krajem tjedna i onda smo krenuli s berbom smilja, a zatim smo ga prodali lokalnoj tvrtki u Ljubuškom. Uspjeli smo prodati i višak sadnica, govori nam sugovornica koja je, uz spomenutih sedam, posadila još 6 tisuća sadnica smilja, a na proljeće ova obitelj planira posaditi još 20.000 sadnica. Smilje je sađeno u mjestu Medovići na površini od 2000 m2.

Pothvat i iz znatiželje

Zaselak nekad poznat po odličnom duhanu postaje poznat i po kvalitetnom smilju. Sugovornica nam otkriva i kako su se odlučili na ovaj pothvat. - Većina je govorila kako smilje ne može uspjeti u zemlji bez kamena, nego se uporno tvrdilo kako mora bit u kamenu. Mi smo ga odlučili posaditi u zemlji koja nije obrađivana 20-ak godina. Bilo je to zapušteno zemljište na kojem je izniklo i dalo plodove kvalitetno smilje, srušivši još jedan mit o smilju kako ono mora biti u kamenu. U radu, tijekom ova 4 i pol mjeseca, pomagali su joj muž i troje djece, a imala je i radnike pri sadnji i branju. Za pokus Marija je destilirala 20 kg smilja, od čega je nastalo 45 mililitara ulja za kućne potrebe. Do proljeća će se zemlja odmoriti i onda se nastavlja s radom.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.