• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Vijesti - Regija/Na tržištu traženo ekouzgojeno bilje - sikavica, pir, lan...

Na tržištu traženo ekouzgojeno bilje - sikavica, pir, lan...

Datum: 22.08.2011 08:41 | Kategorija: Regija

Na tržištu traženo ekouzgojeno bilje - sikavica, pir, lan... Vremena su teška i za one koji rade, a za umirovljenike svaka je dodatna kuna u novčaniku dragocjena. Kako pripomoći kućnom budžetu, uz to ostati i fizički aktivan pa pridonijeti i zdravlju na pragu šezdesete - već nekoliko godina razmišlja sredovječni Matija Bertović, koji se okušao u sjetvi i ekološkom uzgoju rijetkih biljaka.

Iako godinama s obitelji živi u Bukovlju, a radni je vijek kao tokar proveo u “Đuri Đakoviću”, poljoprivredno predznanje je uz oca stekao u rodnoj Magić Maloj. Ne privlače ga uobičajene kulture poput žita, ječma, kukuruza, pa se zato odlučio za čičak - sikavicu ili osljebad, u prirodnom ljekarništvu znanom kao izvrstan lijek za bolesnu jetru.

Nakon prošlogodišnjeg dobrog iskustva s lanom (ove je godine nastavio sin), čičak je, kaže, bio zanimljiv jer ga nitko ovdje ne uzgaja. Na pet tisuća “kvadrata” čistog zemljišta posijao ga je prije četiri mjeseca, u međuvremenu čupao korov (jer nema prskanja pesticidima), a ovog je tjedna prispjela berba. Da je riječ o mukotrpnom poslu, potvrđuju članovi obitelji i prijatelji koji pomažu, a čije su ruke i ostali dijelovi tijela izgrebani, iako nose debele kožne rukavice i odjeveni su od glave do pete.
- Skidamo samo zrele glavice da ih ne raznese vjetar, a sve ponavljamo kako dozrijevaju ostale - kaže Mato dok hodajući kroz dugačke redove muku muči kako očistiti ubrano jer je to ručno neizvodivo.
- Ne mogu vjerovati da nitko nije smislio neki stroj za čišćenje, a odgovore sam tražio i nisam dobio u poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, tražio po internetu... Nabavio sam neki prastari "trier" pa ću ga osposobiti - kaže Mato, zadovoljan urodom i ugovorenim plasmanom za ovu vrijednu biljku, od koje se upotrebljava sjeme, ali i listovi, stabljika i korijen, a beru se u različito vrijeme.

Pir čistio u Istri

Osim sikavice, Mato je ove godine ekološki uzgojio i staru sortu žita (pir), visokovrijednu u zdravoj prehrani, no za čišćenje je morao “potegnuti” iz Bukovlja u Istru jer taj posao, kaže, u žitnici Slavoniji nitko ne radi.

Lijek za jetru

“Riječ je o jedinstvenom lijeku za bolesnu jetru, žučni mjehur, želudac, slezenu, za pluća i ženske bolesti, a može se konzumirati kao čaj, uvarak, jesti sjemenke ili samljevene dodati jelima”, potvrđuje vrijednosti sikavice dugogodišnja vlasnica biljne ljekarne Ankica Milutinović.

Izvor: Glas Slavonije

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.