• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Vijesti - Svijet/Pomoć proizvođačima u EU pogođenim Ruskim sankcijama

Pomoć proizvođačima u EU pogođenim Ruskim sankcijama

Novi program kompenzacije poljoprivrednim proizvođačima u EU, koji su pogođeni sankcijama Rusije, iznositi će 165 milijuna eura.

Datum: 06.10.2014 10:30 | Kategorija: Svijet

Pomoć proizvođačima u EU pogođenim Ruskim sankcijama Europska komisija je razradila nove kriterije davanja kompenzacija koji će osigurati njihovu najpravedniju raspodjelu. Program će biti predstavljen do 1. listopada, rekao je izvor Itar tassa.
Prema izvoru, sredstva izdvojena u okviru te pomoći koristiti će se za potrebe besplatne podjele ili tehničke prerade voća i povrća povučenog sa tržišta, kako ne bi došlo do pada cijena na europskom tržištu.
Što se tiče mesnih i mliječnih proizvoda, kompenzacijska isplata će se upotrijebiti za plaćanje dodatnih kapaciteta za njihovo dugoročno čuvanje, dok se ne nađu alternativna tržišta za te proizvode.
Od početka kolovoza EK je pokrenula, a zatim i zaustavila dva programa pomoći poljoprivrednim proizvođačima – 125 milijuna eura za proizvođače voća i povrća i oko 30 milijuna eura za proizvođače sireva i mliječnih proizvoda.
Razlog za zaustavljanje programa pomoći je to što su fondovi praktično potpuno iskorišteni, a samo mali broj proizvođača (prema procjeni agrarnih udruženja, ne više od pet posto), pogođenih ruskim embargom uspjelo je dobiti sredstva.
Prema procjeni same Europske komisije, zabrana uvoza prehrambenih proizvoda u Rusiju blokira europske poljoprivredne proizvode ukupne vrijednosti oko pet milijardi eura. Po ocjenama organizacija europskih poljoprivrednih proizvođača, njihova šteta premašuje sedam milijardi eura, pri čemu europske kompenzacije pokrivaju od pet do 10 eurocenti na svaki euro gubitka.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.