• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Vijesti - BiH/Najmoderniji staklenik na zapadnom Balkanu

Najmoderniji staklenik na zapadnom Balkanu

Datum: 20.06.2011 09:29 | Kategorija: BiH

Najmoderniji staklenik na zapadnom Balkanu Na prostoru bivše kasarne “Bišina” u Šekovićima sada se nalazi najmoderniji staklenik na zapadnom Balkanu za rasadničku proizvodnju visokokvalitetnog medonosnog bilja, meda i košnica, izgrađen u okviru projekta vrijednog 2,9 miliona KM.

Osim ljekobilja u stakleniku na 5 017 metara kvadratnih, koji će biti otvoren 21. juna, proizvodiće se i organsko povrće i voće.

U proizvodnji lavande i medonosnog bilja namijenjenog za ispašu pčela biće zaposleno 100 žena iz ruralnih zajednica opština Šekovići, Živinice i Osmaci. Trenutno su zaposlene 62 sezonske radnice.

Projekat “Ekobilje – Osnaživanje žena kroz organsku proizvodnju ljekobilja” ukupne vrijednosti 2,9 miliona KM realizuje Fondacija “Mozaik”, uz podršku donatora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Partneri projekta su “Ekomozaik” i opština Šekovići.

Iz Fondacije “Mozaik” saopšteno je da je, osim ekonomske, dodatna vrijednost projekta društvenog karaktera i procesom pomirenja treba osnažiti ulogu žena u ruralnim zajednicama.

Svečana ceremonija otvaranja najmodernijeg staklenika, smještenog na prvom eko-pogonu specijalizovanom za proizvodnju visokokvalitetnog organskog ljekobilja, meda i košnica, biće održana sa početkom u 14.00 časova na platou Bišina.

Izvor: Capital.ba

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.