• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Vijesti - BiH/Novi nasadi ljekovitog bilja u BiH

Novi nasadi ljekovitog bilja u BiH

Datum: 03.06.2011 08:58 | Kategorija: BiH

Novi nasadi ljekovitog bilja u BiH Po projektu „AgroMAP NETWOK“ - podizanje konkurentnosti u podsektoru ljekovitog i aromatičnog bilja, tijekom proteklog perioda podignuti su nasadi ljekovitog i aromatičnog bilja na površini od oko 84 600 m2. Ova površina je prethodno obrađena i pripremljena za sjetvu.

U regiji Bosne, na površini od oko 78 600 m2, zasađeni su matičnjak (Melissa Officinalis), menta (Mentha Piperita) i kadulja (Salvia Officinalis) te u nešto manjim, oglednim količinama podignuti su nasadi lavande (Lavandula Officinalis).

Na području Hercegovine zasađene su ljekovite biljke: lovor (Laurus Nobilis), lavanda (Lavandula Hybrida i Lavandula Officinalis) i smilje (Helichrisum Italicum) na površini oko 5 900 m2 te matičnjak (Melissa officinalis) u oglednim količinama.

Na većim parcelama sadnja je bila organizirana uz pomoću poluautomatskog stroja za sadnju zeljastog bilja, dok se na manjim parcelama sadnja provela ručno. Podizanje nasada ljekovitog i aromatičnog bilja teklo je po planu aktivnosti kako je i predviđeno projektom, bez poteškoća. Obzirom na povoljno zemljišno-klimatske faktore, sadni materijal se uspješno adaptirao na novonastale uvjete.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.