• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Vijesti - Svijet/Više od 400 biljaka ugroženo

Više od 400 biljaka ugroženo

Zbog prekomjerne eksploatacije ljekovitih biljnih vrsta njih više od 400 je ugroženo i prijeti im nestanak

Datum: 25.06.2014 16:22 | Kategorija: Svijet

Više od 400 biljaka ugroženo Botanic Gardens Conservation International upozorio je da oko 400 ljekovitih biljaka diljem svijeta je u opasnosti od izumiranja, ako se nastavi sadašnji tempo krčenja šuma i praksa eksploatacije ljekovitih biljnih vrsta.

Organizacija, koja ima nasade u 120 različitih zemalja svijeta, ispitala je više od 600 članova i sveučilišnih stručnjaka i sastavila popis ugroženih ljekovitih biljaka.

Među najugroženijim su magnolije, polovica svjetskih kultivara je u opasnosti zbog krčenja. Povijest magnolija je stara 5000 godina, a koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini kod liječenja raka i srčanih bolesti.

Također u opasnosti je i tisa, koja je izvor aktivnih komponenti smještenih u kori drveta a koji se koriste u borbi protiv raka. Ali, za spravljanje jedne doze pripravka potrebna je kora od čak šest stabala, što ju svrstava na listu biljaka koje izumiru zbog prekomjerne sječe.

Ljekovita svojstva hoodia (vrsta kaktusa), podrijetlom iz Namibije, je u opasnosti zbog prekomjerne eksploatacije. Razlog tome su aktivne komponente u biljci koje suzbijaju apetit koje farmaceutske tvrtke koriste u spravljanju pripravaka za mršavljenje.

Nasuprot tome, jesenji šafran se pretjerano bere uglavnom zbog ukrasa. Ali, biljka daje vrlo dobar učinak kod gihta, a pripravci na bazi šafrana se trenutno istražuju i u borbi protiv leukemije.

Više od 50% lijekova su potpuno ili djelomično spravljani od ljekovitih biljaka ili na bazi ljekovitih biljaka.

Iako mnoge ljekovite komponente, koje se nalaze u 400 ugroženih biljka, se mogu sintetizirati u laboratorijima, neznači da izumiruće biljke više nemaju medicinsku korist navodi se u Izvješću. Velika većina stanovništva na Zemlji još uvijek vjeruju i ostaju na tradicionalnoj biljnoj medicini i koriste ju kao primarni oblik medicinske njege.

„Nije pretjerivanje reći da ukoliko se ne zaustavi prekomjerno eksploatiranje ugroženih biljnih vrsta, moglo bi u budućnosti doći do destabilizacije globalne zdravstvene zaštite“, ističe autorica Izvješća Belinda Hawkins.Izvor: naturalnews.com

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.