• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Vijesti - Regija/U Zlatnoj dolini zasijano 20 hektara konoplje

U Zlatnoj dolini zasijano 20 hektara konoplje

U Hrvatskoj se prodaju brojni uvozni proizvodi nastali iz konoplje a zakonom se sputava domaća proizvodnja

Datum: 27.05.2014 09:40 | Kategorija: Regija

U Zlatnoj dolini zasijano 20 hektara konoplje Najavljena ulaganja danskih poduzetnika u Požešku kotlinu, koje je okupio danski poslovni čovjek Kruno Kaić rodom iz požeškog kraja, počela su se ostvariti. Nakon što su u našoj zemlji registrirali tvrtku sa sjedištem u Zagrebu, oni su na poljima svoga kooperanta podno Papuka zasijali 20 hektara industrijske konoplje koju će na ekološki način uzgajati i prerađivati u Hrvatskoj.
Sada se u Hrvatskoj može koristiti samo 15 posto biljke, pokrenuta je izmjena takvih zakonskih propisa , a mi smo pripremili projektnu dokumentaciju radi ulaganja kako bi se biljka industrijske konoplje u potpunosti koristila za različite namjene jer se sirovinama iz nje može proizvoditi čak 25 tisuća proizvoda, kazao nam je mr. Emir Vojniković, direktor i dodao da će oni sjeme konoplje plasirati u zemlje EU čime je ovaj uzgoj financijski isplativ.
Za sadnju konoplje korištene su dvije sijačice za žitarice koje vuku traktori, a po svakom hektaru zemljišta pod Papukom zasijano je 30 kilograma uvoznog sjemena. Ovdje ove godine očekuju urod sjemena, koje se odvaja kombajniranjem, od jednu tonu do tonu i pol po hektaru. Inače, industrijska konoplja je prije pedesetak godina bila izuzetno zastupljena na slavonskim poljima, a nakon SSSR-a bili smo najveći izvoznici te biljke.
Apsurd je da se u Hrvatskoj prodaju brojni uvozni proizvodi nastali iz konoplje kao što su odjevni predmeti, kozmetika, ulja i drugo, imamo projekte za široku proizvodnju, koja bi mogla pokrenuti razvoj Zlatne doline, no sve to je upitno ukoliko se ne izmjene sadašnji propisi, kaže Vojniković dodajući da kasnije planiraju u Hrvatskoj početi proizvodnju kombajna za industrijsku konoplju koji će odvajati list, stabljiku i sjeme.Izvor: vecernji.hr

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.