• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/PLANTAGO LANCEOLATA – Trputac

PLANTAGO LANCEOLATA – Trputac

Datum: 29.08.2011 12:05 | Kategorija: Biljne vrste

PLANTAGO LANCEOLATA – Trputac Narodni nazivi: Bokvica, bukvica, duga bokva, dugi trputac, konjsko rebro, krepotec, mala bokvica, mali trpotec, muška bokvica, treputac, triputac, trpotec, ženska bokvica.

Opis biljke: Trputac je trajna biljka s prizemnim, suličastim, uskim, žilavim i golim listovima na kojima se ističe 3 do 5 provodnih žila. Cvjetna stapka je bez listova, uspravna, uglata te završava smeđastim svjetnim klasom. Plod je dvosjemeni tobolac. Listovi i korijen su gotovo bez mirisa, nalik na miris trave te imaju slankast i trpak okus.

Vrijeme cvatnje: Od svibnja do početka rujna.

Stanište: Trputac je vrlo česta livadna biljka te se pojavljuje na svim livadama, u poljskim međama, uz rubove putova, u grabama, jarcima i na vlažnim neplodnim tlima. Vrlo se često pojavljuje u djetelištima. Uspijeva u čitavoj Evropi, sjevernoj, srednjj i istočnoj Aziji, praktično gotovo u čitavom svijetu, od ravnica do planinskih pašnjaka. U brdskim i šumskim predjelima može se list trpuca zamijeniti s otrovnim listovima žučkaste i rđaste pustikare i to prije njihove cvatnje, jer su listovi veoma slični.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabiru se listovi od početka svibnja do kraja kolovoza dok se biljka nalazi u cvatu i dok još nije zrelo sjeme. Listovi se moraju neposredno nakon sabiranja raširiti u posve tankom sloju i sušiti na zračnom mjestu u hladu. Češćim diranjem i okretanjem listova za vrijeme sušenja listovi mogu lako pocrnjeti, no za pripremu čaja mogu se upotrijebiti posve suhi listovi koji su ostali nakon sušenja sasvim zeleni. Korijen se kopa od sredine kolovoza sve od kraja listopada. Nakon što se korijen dobro očisti, najbolje ga je, ako se radi o manjim količinama, nanizati na konac i osušiti na zračnom mjestu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Uz glikozide, saponine i gorke tvari, biljka sadrži supstance slične taninu, šećer, eterično ulje, veoma vrijedan klorofil, velike količine sluznih tvari (ksilin), vitamine A, C i K, željezo, kalcij, fosfornu kiselinu i sirnišni enzim koji se nalaza i u želučanom soku sisavaca i ljudi. Taj sirišni enzim u zajednici s kiselinama uzrokuje grušanje mlijeka u crijevima. Na zemljištima koja sadrže cink. Trputac je u stanju upijati cinkov karnonat, a s obzirom na stanište na kojem raste, trputac sadrži manje ili znatnije količine kalijevih soli i kremične kiseline.

Ljekovito djelovanje: Listovi trpuca u službenoj su upotrebi te se nalaze u popisu lijekova nekih zemalja. Ipak, korijen trpuca nije u službenoj upotrebi iako nije od manjeg ljekovitog djelovanja. Trputac je prastara ljekovita biljka i oduvijek je uživao najveći ugled. Mnoge tvari koje trputac sadrži daju mu kao ljekovitoj biljci sposobnost protiv svih oboljenja organa za disanje, naročito kod više ili manje nakupine sluznog sekreta. Trputac je odličan prirodni lijek kod kašlja, hripavca, plućne astme, upale plućnih vrškova, pa čak i kod tuberkoloze pluća. Trputac dijeluje na stezanje, te se s uspjehom upotrebljava kao biljka za rane. Listovi trpuca smiruju krvarenje rana, a liječe i opekotine; listovi se zgnječe, premažu bjelanjkom i stave na opekotine.

Lokacija ljekovite biljke: PLANTAGO LANCEOLATA – Trputac

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.