• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

ONONIS SPINOSA L. – Gladiš

Datum: 26.07.2011 09:51 | Kategorija: Biljne vrste

ONONIS SPINOSA L. – Gladiš Sinonimi: Ononis antiquorum Briqu., Ononis arvensis L., Ononis campestris Koch et Ziz., Ononis legitima Briqu.

Narodni nazivi: Bijeli trn, bodež, gladež, gladišnik, gladiška, gladuška, iglica, kokorovo zelje, kraljevska salata, mača, milotrn, rupni trnić, zečji trn.

Opis biljke: Gladiš je trajna biljka, visine do 50 cm koja se kao korov teško iskorjenjuje jer ima veoma žilav, drvenast i prilično dug korijen koji raste veoma sporo. Stabljika je grmolikog oblika, čvrsta i razgranjena trnovitim izdancima. Donji listovi su trodijelni, tj. sastavljeni iz tri listića, dok su listovi u vršnom dijelu stabljike obično jednostavni. Leptirasti cvjetovi nalaze se na trnovitim izdancima u pazušcima listova, a boje su grimizno-crvene. Biljka cvate čitavo ljeto. Prema veličini i obliku cvijeta i drugih biljnih dijelova, te prema tome da li su izdanci stabljike trnoviti ili ne, razlikujemo više podvrsta. Miris biljke je slatkast, poput drva, podsjeća na sladić. Svježe iskopano korijenje širi većinom izraziti misris na koze. Okus biljke je pomalo neprijatan dok je korijen više oštrog, trpkog i nadražujućeg okusa.

Vrijeme cvatnje: Od lipnja do rujna.

Stanište: Gladiš se uglavnom pojavljuje na suhim i mršavim tlima oranica, pašnjaka i livada te uz rubove šuma. Biljka voli tlo koje sadrži vapno. Jakim gnojenjem i polijevanjem tla gnojnicom biljka brzo nestaje sa staništa.

Ljekoviti dijelovi biljke: Kao droga sabire se korijen od starijih biljaka. Kopanje korijena vrši se u proljeće ili u jesen, pri čemu treba oprezno postupati jer ozljede s jakim trnjem teško zacjeljuju. Kako korijen raste okomito u zemlji, to je i njegovo iskapanje dosta otežano pa se vrši samo onda kada je zemlja dovoljno navlažena. Deblje se korijenje radi lakšeg sušenja uzdužno razreže, može ga se radi boljeg sušenja i nanizati i objesiti na zračno mjesto na tavanu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: U korijenu su kao ljekovite i djelotvorne tvari utvrđene: eterično ulje i masno ulje, guma, škrob, šećer, bjelančevina, smola, tanin, citronska kiselina, fitosterin, nekoliko glikozida, kao onoin i ononit i dr. Korijen gladiša ne djeluje uvijek na izlučivanje mokraće, tome je uzrok prisutnost saponina. Čini se, naime, da na odrađenim staništima biljka ne stvara saponine ili ih stvara veoma malo pa to uzrokuje smanjeno djelovanje na izlučivanje mokraće. Po mišljenju autora, djelovanje korijena gladiša na izlučivanje mokraće je uglavnom veoma dobro, ali je to djelovanje vremenski ograničeno. U početku primjene čaja utvrđeno je veoma intenzivno izlučivanje mokraće i vode iz organizma da bi brzo nakon toga prestalo. Povišena doza upotrebe čaja ne uzrokuje istovremeno i povećanje izlučivanja pa se tim više kura s čajem mora prekinuti i nakon stanke od 4-7 dana ponovno nastaviti. Nakon toga vremena, iako individualno različito, nastupa ponovo jače izlučivanje vode i mokraće.

Ljekovito djelovanje: Korijen gladiša veoma je dobro sredstvo za izlučivanje mokraće, čime se sprječava stvaranje pijeska i kamenaca. Koristi u liječenju vodene bolesti, posebno kod uklanjanja vode iz trbušne šupljine. Preporučuje se u liječenju upale bubrega, kamenaca i pijeska u bubrezima, upale mokraćnog mjehura i kamenaca u mjehuru te kod gihta, reumatizma i kroničnog reumatizma zglobova. Za iste namjene koristi se i čaj od nadzemnog dijela biljke. Izvana se gladiš koristi za pripremanje obloga u liječenju rana.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.