• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/OENANTHE AQUATICA (L.) LAM. – Vodena trbulja

OENANTHE AQUATICA (L.) LAM. – Vodena trbulja

Datum: 26.07.2011 09:43 | Kategorija: Biljne vrste

OENANTHE AQUATICA (L.) LAM. – Vodena trbulja Sinonimi: Oenanthe phellandrium Crantz., Phellandrium awuatica L., Selinum phellandrium Krausse.

Narodni nazivi: Bedreničak, konjski kumen, konjski morač, konjski morok, kropilo, mokrorok, morak, vodeni morač.

Opis biljke: Vodena trbulja višegodišnja je zeljasta biljka sa šupljom i razgranatom stabljikom visine do 1 ½ metar. Veliki listovi s peteljkom dvostruko su do trostruko perasti s potpornim listićima. Pod vodom su poput kose, a nad vodom jajoliki, perasto urezani sa suličastim isječcima. Korijen je dvogodišnji, oblika mrkve. Sitni i bijeli cvjetovi su sakupljeni u štit. Plod je sa strane duguljasto-jajastog oblika, gotovo okrugao, s gornje i donje strane malo šiljast, gol, zelenkasto-smeđe do žuto-smeđe boje.

Stanište: Trbulja je jednogodišnja biljka koja raste u plitkim stajaćim vodama s muljevitim dnom, na močvarnim zemljištima i po jarcima.

Ljekoviti dijelovi biljke: U plodovima se nalazi eterično ulje, masno ulje, vosak, smola, složeni organski spojevi kao androl, aldehid felandrol, jedan alkohol, manan i galaktan, dok korijen sadrži eterično ulje, škrob i peucedanin.

Ljekovito djelovanje: Vodena trbulja po ljekovitom djelovanju nalik je komoraču, samo mnogo jača. Njegova upotreba djelotvorna je kod veoma zapuštenih i tvrdokornih bronhalnih katara s gnojnim i zaudarajućim ispljuvkom, kod tuberkuloze pluća i gnojenja kostiju. Osim toga, preporučuje se u liječenju pluća, astme, grčeva u želucu i crijevima te kod jakog nadimanja. Izvana sjeme vodene trbulje koristi se kao melem za rane jer ih čisti i sprječava upale.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.