• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/ANTHYLLIS VULNERARIA – Ranjenik

ANTHYLLIS VULNERARIA – Ranjenik

Datum: 21.07.2011 13:04 | Kategorija: Biljne vrste

ANTHYLLIS VULNERARIA – Ranjenik Sinonimi: Anthyllis alpestris Heg et Heer., Anthyllis vulgaris A. Kern, Vulneraria heterophylla Moench.

Narodni nazivi: Beloduh, djetelina kamenjarka, mačja djetelina, mačja ditelina, mačkina detela, medvjeka, ranjenik, ranjenica, trava ranjenica, zečja djetelina.

Opis biljke: Polegla ili uspravna biljka visoka je 20 – 40 cm, pokrivena svileno sjajnim dlakama. Donji listovi su na dugim peteljkama, jednostavni ili perasto razdijeljeni dok su listovi na stabljici sjedeći i neparno perasti. Perasti listići su lancetasti a neparni su listići uvijek veći od ostalih. Cvjetovi su složeni u plosnate glavice ovijene prstasto razdijeljenim omotnim listom. Krunični listovi su blijedožute ili zlatnožute boje. Ranjenika raste u brdskom vapnenačkom gorju, a cvate uglavnom narančasto-crvenim ili grimizno-crvenim cvjetovima. Miris je većinom slab, u planinama opor. Okus je sasvim neodređen.

Vrijeme cvatnje: Svibanj-lipanj.

Stanište: U većem mnoštvu dolazi na sunčanim brežuljcima, strminama i poljskim međama ili na neobrađenim poljima i djetelištima. Zadovoljava se mršavim i kamenitim ali u svakom slučaju vapnenastim zemljištima.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabiru se cvjetovi za vrijeme cvatnje te se moraju brzo sušiti na sjenovitom i prozračnom mjestu. Katkada se sabire i čitava biljka. Cvjetovi se mogu upotrijebiti i u svježem stanju.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Uz tanin i jedan saponin cvjetovi sadrže ksantofil, promjenjive količine antocijana i plave boje.
Ljekovito djelovanje: Djetelina je izrazita ljekovita biljka pučke medicine i naročito je cijenjena u brdskim i alpskim područjima. Divlja djetelina se koristi za liječenje rana. Kao čaj se pije za čišćenje krvi, jačanje želuca.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.