• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/MALVA SILVESTRIS L. – Crni sljez

MALVA SILVESTRIS L. – Crni sljez

Datum: 26.07.2011 09:31 | Kategorija: Biljne vrste

MALVA SILVESTRIS L. – Crni sljez Narodni nazivi: Crni šljez, ćureća trava, dvlji papel, divji slezenovc, planinski sliz, slez, slezovača, slijez, sljež.

Opis biljke: Sljez je jednogodišnja ili višegodišnja biljka iz čijeg podanka istjeraju većinom polegnute, razgranjene i do 80 cm visoke stabljike. Listovi su na dugim peteljkama okruglog, srcolikog ili bubrežastog oblika i po rubu krpasto razdijeljeni. Listovi izrastu 8 do 10 cm, većinom su petorokrpasti, a pojedine su „krpe“ oštrije urezane, a gornja i donja površina lista, proviđena je gustim dlačicama. Cvjetovi su, već prema vrsti i varijetetu, plavkaste do ružičasto-crvene boje, s dvostrukom čaškom, a krunični listovi imaju 3-5 podužih pruga. Za sve vrste sljeza karakterističan je plod kalavac koji se u sazrijevanju raspada na mnogobrojne jednosjemene plodiće. Čitava biljka je bez mirisa te neukusna sluzava okusa. Listovi nakon sušenja veoma jako mirišu na miševe.

Vrijeme cvatnje: Lipanj do sredine rujna, a vrijeme sazrijevanja plodova kolovoz, rujan.

Stanište: Vrlo je rasprostranjena biljka te je u čitavoj Europi stalni pratilac čovjeka. Susreće se uz putove, jarke, u blizini naselja, uz plotove, na gnojnim zemljištima, te na poljima, krčevinama i drugdje.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabiru se u prvom redu listovi od druge polovine lipnja pa do sredine rujna, zatim cvjetovi za vrijeme cvatnje. Katkada se sabire i korijen u ožujku, travnju i listopadu, a i sjeme nakon sazrijevanja od kolovoza do rujna. Cvjetovi se smiju sabirati samo po suhom vremenu kada su potpuno otvoreni, a suše se u hladu u veoma tankom sloju a još je bolje sušenje na toplom mjestu. Cvjetovi svježe ubrani imaju obično svijetlocrvenu boju a nakon sušenja promijene boju u modro-ljubičastu. Sabrani cvjetovi čuvaju se na suhom i tamnom mjestu. Listovi se sabiru sa što kraćom peteljkom i suše u tankom sloju na prozračnom mjestu. Često su listovi sljeza puni smeđih mrlja koje su nastale oboljenjem sljeza od rđe pa se takvi listovi ne smiju sabirati niti upotrebljavati u ljekovite svrhe.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Iako se crni sljez ubraja među najstarije ljekovite biljke, ipak njegova ljekovitost nije do kraja istražena. Sve vrste i varijeteti sljeza sadrže obilnu sluz, zatim tanin i eterično ulje. U listu sadržani malvidin daje siringa kiselinu.

Ljekovito djelovanje: Crni sljez odavna se koristi za otklanjanje probavnih smetnji i rastvaranje sluzi. Čaj pripremljen na propisan način upotrebljava se za liječenje kašlja, katara, bronha, promuklosti, upale ždrijela, nadutosti pluća (emfizem) i kod katara pluća. Preporučuje se za liječenje griže, grčeva u želucu i crijevima, bolnog mokrenja i bolnog zaustavljanja mokraće.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.