• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/MARRUBIUM VULGARE L. – Macina trava

MARRUBIUM VULGARE L. – Macina trava

Datum: 26.07.2011 09:27 | Kategorija: Biljne vrste

MARRUBIUM VULGARE L. – Macina trava Sinonimi: marrubium album Gilib., Marrubium germanicum Schrk., Marrubium lanatum Kth.

Narodni nazivi: Bela meta, beli tetrljan, beljušina, bijeli tetrljan, dobra kadulja, gorčika, jetrena trava, jetrenjača, macina trava, marula, mrtva kopriva, slanovitak, smrduša, tetrljan, totrljan.

Opis biljke: Macina trava je oko 30 do 40 cm visoka trajna biljka koja raste iz vretenastog korijena, od osnove razgranata, tupo četvorouglasta, dlakava kao i listovi, a u prvim fazama razvoja obrasla bijelim, paučinastim dlakama. Listovi na stabljici imaju peteljku, nesimetrično su nazubljeni, gotovo uvijek jako naborani, u početku gusto a kasnije rjeđe obrasli dlakama. Gornja površina lista gotovo je uvijek gola. Cvjetovi su s kratkom peteljkom, mnogocvjetni, sjedeći i poredani u prirodni pršljen. Cvjetna čaška je cjevasta sa 8-10 zubaca, krunica je bijela, pahuljasto dlakava. Miris biljke je slab, osebujan a okus aromatičan, pomalo oštar, balzamičan, gorak i slan.

Vrijeme cvatnje: Lipanj do rujna.

Stanište: Prvobitna domovima macine trave bila je centralna Azija i Sredozemlje, no već je od srednjeg vijeka udomaćena u srednjoj i sjevernoj Europi. Uspijeva na mršavim livadama, suhim pašnjacima i pustim zemljištima a raste rado uzduž seoskih putova i na bunjištima. Čini se da joj prijaju pregnojena mjesta i mjesta gdje se zadržava stoka.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabire se biljka u cvatu bez korijena i to najbolje od srpnja do sredine rujna, a suši se u hladu. Kod sabiranja ne treba biljku rezati sasvim pri zemlji jer odrvenjeli dijelovi kvare izgled i kakvoću sabrane biljke.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Biljka u cvatu sadrži gorku tvar marrubin, eterično ulje, tanin, smolu, mnogo soli, masti, vosak i biljnu sluz. Pretpostavlja se da sadrži još dvije vrste gorkih tvari.

Ljekovito djelovanje: Macina trava jedna je od prvorazrednih ljekovitih biljaka za liječenje plućnih bolesti, stanja nakon gripe, početnog stadija tuberkuloze i grozničavih stanja. Uspješno se koristi u liječenju bolesti živaca, katara dišnih organa, kašlja, katara želuca, žutice i ženskih bolesti. Također od davnina koristi za neplodnost kod žena, ženama koje žele postati majke može pomoći ova trava. Oduvijek se koristila za normaliziranje menstruacije i samog ciklusa, odnosno uravnoteženje hormona. Od ove trave spravlja se čaj, koji kako "narodni recept" savjetuje, treba piti tri puta dnevno po vinsku čašu u vrijeme kad žena želi da zatrudni.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.