• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/MAJORANA HORTENSIS MOENCH – Mažuran

MAJORANA HORTENSIS MOENCH – Mažuran

Datum: 26.07.2011 09:21 | Kategorija: Biljne vrste

MAJORANA HORTENSIS MOENCH – Mažuran Sinonimi: Origanum majorana L.

Narodni nazivi: Babina duša, mažuran, majeran, majeron, majoran, majuran, mezurana, mirišljavak, samseg, senžeg.

Opis biljke: Mažurana je najčešće jednogodišnja biljka, oblika malog grma, visokog 20-40 cm. Mali listovi su s kratkom peteljkom, cijeloga ruba, eliptični i sivo pustenasti. Blijedocrveni ili bijeli cvjetovi razvijaju se u pršljenastim cvatovima. U veoma toplim krajevima, kao npr. u području Sredozemlja, biljka traje dvije, pa i više godina. Karakteristično je jako aromatičan miris i okus biljke i nešto gorak.

Vrijeme cvatnje: Srpanj, kolovoz.

Stanište: Prvotno je mažurana bila rasprostranjena u sjevernoj Africi, a kasnije se proširila i na ostali dio Sredozemlja i južne Europe. Mažurana se potpuno udomaćila u povrtnjacima, ali je veoma osjetljiva na mraz i zahtijeva dobro gnojenu vrtnu zemlju, ali ne podnosi neposredno gnojenje. Najbolje ju je saditi u gredice, koje su prethodne jeseni dobro pognojene i gdje je gnoj preko zime istrunuo.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabire se biljka u cvatu, odnosno listovi i gornji cvatući dijelovi biljke.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Biljka u cvatu sadrži eterično ulje, terpene, terpinole, odnosno seskviterpene, tanin, gorke tvari, mineralne soli, kamfor.

Ljekovito djelovanje: Biljka mažurana je ranije bila u službenoj upotrebi pod imenom Herba Majoranae. Iz svježe biljke u cvatu dobiva se destilacijom eterično ulje a katkada se priprema i mažuranova mast. Mast se priprema tako da se osušena i u prah stučena mažurana zajedno sa u prah stučenom paprenom metvicom i kaduljom pomiješa sa svinjskom mašću, ugrije i protlači. Ta mast ublažuje glavobolju i smatra se kao mast za oživljavanje živaca. Arapska medicina preporučuje mažuranu za liječenje pijanstva. Ulje koristi se za masažu gihta (uloga), protiv reumatizma, ukočenih zglobova nakon duže bolesti, kod napornog pješačenja, otvrdnuća žlijezda ili kvržica na prsima. Lagani čaj od mažurane izvanredno pomaže u liječenju crijevnih grčeva kod djece. Jači čaj koristi kod odraslih osoba za liječenje vodene bolesti u početnom stadiju, kod žutice, teškoća s jetrom, sluzi u prsima, nadutosti i pokvarenog želuca.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.