• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/MELILOTUS OFFICINALIS (MED.) LAM. – Kokotac

MELILOTUS OFFICINALIS (MED.) LAM. – Kokotac

Datum: 26.07.2011 09:19 | Kategorija: Biljne vrste

MELILOTUS OFFICINALIS (MED.) LAM. – Kokotac Sinonimi: Melilotus arvensis Wallr., Melilotus difussa Koch., Melilotus pallida Bess., Melilotus rugosus Gilib.

Narodni nazivi: Divlja detela, kokotac žuti, konjka ditelina, nokata trava, noktec, orlov nokat, pitoma detelina, pšeničnica, svinduh, trolista detelina, velika djetelina, vodnika, ždraljika, žučka.

Opis biljke: Dvogodišnja je biljka s jakim korijenom visine često i do 1m. Listovi su trodjelni a listići su duguljasti i obrnuto jajolikog oblika. Cvjetovi su smješteni u grozdovima, žute su boje te nakon cvatnje postaju bljeđi. Mirisa je nalim na med, veoma ugodna a okusa sluzava.

Vrijeme cvatnje: Srpanj – kolovoz.

Stanište: Veoma je česta biljka koja raste gotovo svagdje u srednjoj Europi, te se dijelom uzgaja, a inače raste slobodna u prirodi uz rubove polja, putova, na pustim mjestima i drugdje.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabiru se cvjetovi kao i čitava biljka u cvatu s time što se deblji dijelovi stabljike prije sušenja odstranjuju pa se cvjetovi i biljka suše u hladu na zračnom mjestu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Eterično ulje, kumarin, melilotova kiselina, tanin, smola, melilotal i mnoge soli.

Ljekovito djelovanje: Kokotac je već odavno obljubljena ljekovita biljka te ju je već Hipokrat upotrebljavao za liječenje čireva. Još u starom vijeku služila je kao lijek koji ublažuje bolove, tjera vodu, steže i sl. Upotrebljava se kao narodni lijek u mastima i melemima. Jedno vrijeme koristila se kao lijek za oči. U homeopatskoj medicini daju je protiv migrene, grčeva djece itd. Služi za aromatizaciju loših vrsta duhana.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.