• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/MATRICARIA CHAMOMILLA L. – Kamilica

MATRICARIA CHAMOMILLA L. – Kamilica

Datum: 26.07.2011 09:16 | Kategorija: Biljne vrste

MATRICARIA CHAMOMILLA L. – Kamilica Sinonimi: Anthemis vulgaris L., Leucanthemum chamaemelum Lam., Matricaria suaveolens L., Chrysanthemum chamomilla Bernh.

Narodni nazivi: Bela rada, bela sasa, blažena bela, buvlja trava, carev cvet, gamelica, gomilica, gorčak, jarmen, kamilava, kamomila, komomija, lepa kata, ljutić, mala titrica, maternjak, prstenjak, raman, ramenak, ramunika, rman, tetrica, titrica, zdravić, žablja trava, žabljak.

Opis biljke: Kamilica je jednogodišnja biljka s razgranjenom stabljikom, visokom 20-50 cm. Listovi su dvostruko prstasto rascijepljeni s uskim i končastim listićima. Cvjetna stabljika je brazdasta i na vrhu šuplja. Cvjetište je čunjasta oblika i iznutra šuplje. Cvjetne glavice nose obodne bijele cvjetove koji se noću ili za kišnog vremena, odnosno nakon oplodnje, povinu prema dolje, dok su cjevasti cvjetovi žute boje. Miris kamilice je karakterističan, mirisan, balzamičan i eteričan, kakav je i okus, samo pomalo nagorak.

Vrijeme cvatnje: Od lipnja do kolovoza, često čak i u rujnu.

Stanište: Vrlo je raširena i opće poznata biljka koja se kao korov nalazi uz putove i jarke u blizini naselja, te na neplodnim zemljištima gdje često dolazi u velikom mnoštvu. Kamilica raste rado u zajednici sa žitaricama kao korov te ju poljoprivrednici nerado gledaju u svojim žitnim poljima iako se danas sve manje susreću među žitaricama zbog umjetnog gnojiva, a potiskuje je i stalna borba protiv korova kemijskim sredstvima (herbicidi). Kamilica je upravo na te kemijske tvari veoma osjetljiva. Ako se i unatoč kemijskoj obrani protiv korova uspije zadržati neko vrijeme na takvim poljima, ona s takvih polja nije pogodna za ljekovite svrhe iako još izgleda svježe i mirisna je.

Ljekoviti dijelovi biljke: Kao droga sabiru se potpuno razvijene cvjetne glavice bez stapke a sabiranje se vrši samo po lijepom i sunčanom vremenu. Kod oblačnog ili vlažnog vremena kamilica ne sadrži toliko eteričnog ulja kao ona sabrana po sunčanom vremenu te tako sabrana nije prikladna za čuvanje. Ukoliko se sabiranje vrši na mjestima gdje se kamilica ne pojavljuje u većim količinama, tada se cvjetne glavice sabiru rukom. Na mjestima gdje se kamilica pojavljuje u velikom mnoštvu, sabiranje se vrši posebno izrađenim češljevima te je na takvim područjima sabiranje kamilice jedno od sezonskih zanata tamošnjeg stanovništva. Sušenje sabranih cvjetnih glavica vrši se u hladu u veoma tankom sloju, obično na tavanu, no tavan se prethodno mora dobro očistiti, a samu kamilicu najbolje je rasprostrti na papir ili platno. Iza sušenja kamilica se prosije zbog uklanjanja orunjenih cvjetova nastalih prilikom manipulacije. I ti orunjeni cvjetovi upotrebljavaju se ili za destilaciju i dobivanje veoma skupog eteričnog ulja ili se upotrebljava kao kamilica za kupke. Kamilica se poslije sušenja ne smije mnogo dirati jer se u suhom stanju lako raspada. Ako je kamilica dobro prosušena, mora se radi čuvanja ponovo staviti na suho mjesto gdje ne može prodirati atmosferska ili druga vlaga. Suha kamilica veoma lako navlači vlagu pa može postati pljesniva,a takva je kamilica potpuno bezvrijedna.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Kao najvažnije u kamilici treba nabrojiti eterično ulje, smolu, gumu, gorku tvar, vosak, mast, soli fosforne kiseline i čitav niz organskih kiselina. Svježe dobiveno poznato i cijenjeno ulje kamilice je u njoj najvažnija ljekovita tvar, a plavu boju ulju daje ugljikovodičan spoj-azulen. Što je obilnijoj mjeri u biljci zastupljeno eterično ulje u zajednici sa azulenom, to je veće ljekovito djelovanje kamilice protiv upala. Osim navedenih ljekovitih i djelotvornih tvari, u kamilici se može još utvrditi: glikozid, nedovoljno istražen, gorke supstance, mješavina cerotina, stearina, palmitina i linolne kiseline, holin, triakotan, fitosterol, salicilna kiselina, metil-eter, umbeliferonai sam umbeliferon, dioksikumarin i, konačno, soli jabučne kiseline, sumpor i kalcij.

Ljekovito djelovanje: O ljekovitoj vrijednosti kamilice zna se odavno. Uz bazgu je kamilica ne samo najpoznatija nego i najobljubljenija ljekovita biljka u narodu. Ona je znanstveno najviše istražena i iskušana ljekovita biljka. Ljekovito djelovanje protiv upala ima u prvom redu veliko značenje za liječenje svih upala na koži i na sluznici. Radi toga se preporučuju topli oblozi ili kupke kod svih vrsta rana s pojavom upale i drugih bolesnih pojava na koži, bilo da se radi o oteklinama, potkožnim čirevima, apscesima, čirevima na goljenici ili gnojenjima ispod nokata. Kod upalnih ekcema kao i kod poznatih staračkih ekcema ili kod drugih stalno vlažnih i veoma teško zacjeljivih ekcema i krasta, zabilježeni su najbolji uspjesi liječenja kamilicom. Kod upale sluznice, katara ždrijela i upale pokosnice ispiranje toplim čajem kamilice pospješuje ozdravljenje. Upala mrežnice oka i upale uha liječe se vlažnim i toplim oblozima od kamilice, a gutljaj čaja kamilice, držan neko vrijeme u ustima, pomaže kod jake zubobolje.

Kamilica je jedno od najboljih sredstava za ženu i djecu. Njezino je svojstvo da umiruje te da stišava bolove i grčeve, otklanja jake grčeve s gubitkom svijesti od kojih pate i žene u drugom stanju, rodilje (eclampsia gravidarum) i mala djeca. Ta svojstva čine kamilicu neophodnom kod svih nervoznih pojava: razdražljivost, preosjetljivost, kod neuralgije, neuralgije ličnog živca, kod reume, krstobolje, unutarnjeg nemira, nesanice, duševne klonulosti, premorenosti i dr.

Nadalje se kamilica ne može mimoići kod liječenja svih oboljenja želuca i crijeva, tako kod grčeva u želucu, upale debelog crijeva, proljeva, crijevnog katara (enteritis), katara želuca, odnosno upale želuca (gastritis), nadutosti želuca, kod prejake želučane kiseline, otklanjanja prinova procesa vrenja i, konačno, u bolestima bubrega, jetre i žuči. Nabrajanje ljekovitosti kamilice kod oboljenja želuca i crijeva ne bi bilo potpuno ako se ne bi spomenulo ljekovito djelovanje na čir na želucu i dvanaestercu. Veoma su se uspješno pokazali vlažni i topli oblozi kod hemoroida koji naginju ozljedama i upalama čmara. Klinička su promatranja utvrdila da kamilica djeluje tako snažno na zaustavljanje i uništavanje klica da se povlače gnojna izlučivanja čak i kod raku sličnih deformacija, a nestaje loš zadah dijelova tkiva koja se raspadaju. Uza sve to kamilica još i čisti krv. Djeci, koja pokazuju jasne znakove zaraze slinavkom i šapom, treba odmah ispirati usta čajem od kamilice i to čitav dan, svaka četvrt sata. Primjena kamilice dovodi do potpunog izlječenja.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.