• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

MORUS NIGRA – Dud crni

Datum: 26.07.2011 09:13 | Kategorija: Biljne vrste

MORUS NIGRA – Dud crni Narodni nazivi: Murgav dud, crna murva, crnica, crnička, šamdud, šandud, šanduda.

Opis biljke: Iz dudinja crnog duda, naročito onog koji ima više kiseo ukus, cijedi se sok i od njega kuhaju sirup i pekmez, koji služe kao hrana, poslastica i blag lijek protiv zapaljenja grla i usta. Sirup se upotrebljava slično kao sirup od malina. Svježe dudanje su slatko-nakiselog ukusa. Sadrže oko 10% invertnog šećera, oko 2% slobodnih organskih kiselina (limunove i jabučne), vitamina C, sluzi, mnogo pektinskih tvari i drugih korisnih sastojaka. Dudinje su zdrava hrana kako za čovjeka tako i za domaće životinje.

Stanište: Raširen je po cijeloj Europi, a nalazi se i u svjetlim prozračnim šumama.

Ljekoviti dijelovi biljke: Za lijek se koristi list i plod.

Ljekovito djelovanje: Listom od duda narod liječi šećernu bolest i oboljele mokraćne organe. Zbog velike količine šećera dudinje su izvrsna hrana. Dudinje sadrže oko 10% invertnog šećera, oko 2% slobodnih organskih kiselina (limunske i jabučne), vitamin C, sluz, pektinske i druge korisne tvari. Zrele, vrlo slatke bijele i aromatične nakiselo-slatke tamnoljubičaste ili potpuno crne dudinje jedu se svježe, prerađene ili osušene. Osušene dudinje mogu da zamijene šećer i zbog toga ih melju i dodaju testu pri izradi slatkiša. Od dudinja izrađuju sokove, kompote, slatka, želea, sirupe i dr. Od iscijeđenog soka uparivanjem dobija se sirup koji podsjeća na med (i sadrži u koncentriranom obliku hranljive sastojke svježeg soka dudinja).

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.