• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/LEVISTICUM OFFICINALE KOCH. – Ljupčac

LEVISTICUM OFFICINALE KOCH. – Ljupčac

Datum: 25.07.2011 16:33 | Kategorija: Biljne vrste

LEVISTICUM OFFICINALE KOCH. – Ljupčac Sinonimi: Angelica levisticum All., Levisticum levisticum Karst., Levisticum vulgare Hill, Ligusticum levisticum L., Ligusticum officinale Pilg.

Narodni nazivi: Jubček, lubčac, lustik, luštrek, ljubačac, ljubčec, miloduh, selen, selin, trojevac, veleštika.

Opis biljke: Debeli kratki podanak smeđe do svijetlosive boje ima razgranjeno 30-40 cm dugo korijenje iz kojeg izraste cjevasta, okrugla i uspravna stabljika. Stabljika je visoka i do 2 m i u gornjem je dijelu razgranjena. Donji su listovi veliki, na dugoj su peteljci i imaju široku lisnu plojku. Gornji su listovi, naprotiv, s kraćom peteljkom. Razlikuju se i najgornji listovi koji su bez peteljke, tj. sjedeći. Te tri vrste listova razlikuju se po obliku, jer su najdonji listovi 2 do 3 puta perasto razdijeljeni, gornji su manje razdijeljeni, a najgornji su jednostavni i sjedeći. Cvjetni štici proviđeni su suličastim ovojnim listićima. Mali cvjetovi su žute boje, a krunični su listovi proviđeni finim dlakama i prema vrhu uvijeni. Miris je osebujan, oštar, aromatičan, nalik celeru. Ako se biljka i u malim količinama daje stoci i u krmu, miris poprima i mlijeko a i meso. Okus je u početku slatkast, kasnije oštar, mirisan i nešto gorak.

Vrijeme cvatnje: Od lipnja do kolovoza, a vrijeme sazrijevanja sjemena od sredine kolovoza do kraja rujna.

Stanište: Ova se biljka ne nalazi slobodno u prirodi, a ako se slučajno i nađe, tada je u prirodu pobjegla iz seljačkih vrtova, naročito u planinskom području gdje je rado uzgajaju. Veće kulture te biljke postoje u Austriji, Njemačkoj i Francuskoj.

Ljekoviti dijelovi biljke: U prvom redu se sabire korijen, koji se kopa u proljeće ili u kasnoj jeseni. U pučkoj medicini sabiru se i mladi ogranci s listovima a upotrebljava se i sjeme. Svi biljni dijelovi suše se u hladu, a spremaju se nakon sušenja u tamne staklene posude.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Korijen sadrži eterično ulje, invertni šećer, saharozu, škrob, tanin, gumu, mast, smolu, jabučnu i angelika kiselinu. I u zelenim biljnim dijelovima ima eteričnog ulja, smole i dr.

Ljekovito djelovanje: Prijatan, aromatičan i bezopasan diuretik, stomahik i karminativ. Često se daje zajedno sa drugim štitaricama za liječenje organa za probavu, mokrenje i disanje. Ima ljekovito djelovanje kod bolesnika koji imaju grčeve u crijevima. Ljupčac je sredstvo za izlučivanje vode i pomaže kod vodene bolesti, naročito kod otečenih nogu uslijed te bolesti, kod katara mokraćnog mjehura, upale bubrežne nakapnice i uopće kod bubrežnih oboljenja, poteškoća s mokrenjem, kod bjelančevine u mokraći.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.