• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

ARCTIUM LAPPA L. – Čičak

Datum: 21.07.2011 12:21 | Kategorija: Biljne vrste

ARCTIUM LAPPA L. – Čičak Sinonimi: Lappa major Gaert, Arctium majus Bernh, Lappa officinalis All., Lappa vulgaris v. major Neilr.

Narodni nazivi: Čičak zeleni, čkalj, gorki lepuh, gorki lopuh, grčki lopuh, konjski čičak, lepušina, lapušina, lopuk, repine, repušina, ripalj, svijetnjak, repuh, veliki čičak, veliki lepuh, veliki ripanj.

Opis biljke: Čičak je dvogodišnja biljka s dugim i vretenastim mesnatim korijenom koji je iznutra bjelkaste boje a izvana sivo-smeđ. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni listovi s peteljkama i nepravilnog srcolikog oblika. U drugoj godini izraste uspravna razgranjena stabljika visoka 80 do 120 cm a listovi su na stabljici sve manji idući prema vrhu stabljike. Cvjetne su glavice okrugle i smještene na vrhovima grana. Brojni ovojni listovi cvjetnih glavica završavaju se kukama zbog čega lako prianjaju na odjeću i na dlaku stoke. Cvjetovi su grimizno-crvene do grimizno-ljubičaste boje. Svježe korijenje miriše neugodno i oštro, a bez mirisa je ek nakon što je potpuno suho. Okus je slatkast i sluzast.

Vrijeme cvatnje: Od srpnja do rujna.

Stanište: Nalazi se kao vrlo česta biljka uz ograde, putove, rubove šuma, na neobrađenim zemljištima, uz željezničke pruge, uz nasipe, obale rijeka i drugdje. Čičak voli blizinu ljudskih naselja, tj. dobro gnojeno zemljište i sunčano stanište.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabire se u prvom redu korijen dvogodišnjih biljaka, a raspoznavanje je veoma lako, jer kod dvogodišnjih biljaka mora već izrasti stabljika. Korijen se sabire u travnju do početka svibnja te u listopadu i studenome. Korijen se iskopa, opere, očisti od sukorijenja i nadzemnih dijelova stabljike pa se zbog lakšeg sušenja razreže po duljini. Suši se na toplom mjestu a osušeni je korijen na prijelomu spužvast i bjelkaste boje. Po potrebi sabiru se i svježi listovi koji se odmah i kao svježi upotrebljavaju.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Mnoge tvari koje su uglavnom ljekovite čine tu biljku jednom od najvrednijih ljekovitih biljka. Od tih tvari sadržano je u korijenu oko 45% inulina (posebna vrsta šećera), zatim masnih kiselina, fosforne kiseline, taninske kiseline te drugih organskih kiselina i masnog i hlapivog ulja.

Ljekovito djelovanje: Korijen djeluje protuotrovno, pospješuje izlučivanje mokraće i znoja te čisti krv. Djelovanje korijena na čišćenje krvi i na izlučivanje otrovnih tvari iz tijela prema najnovijim istraživanjima znatno nadmašuje djelovanje skuplje inozemne droge, tj. korijena sarsaparile. Na žalost o ljekovitosti čička se čuje vrlo malo, a mnogo više kao o dosadnom korovu. Visoki sadržaj inulina čini korijen čička naročito korisnim kao ljekovitu biljku kod bolesti jetre a vrši i koristan utjecaj na izlučivanje žuči. Osim toga, visoki sadržaj inulina čini korijenu od značenja je za šećerne bolesnike jer inulin ne opterećuje izmjenu šećera kod šećernih bolesnika. Iz korijena čička može se u dijeti šećernih bolesnika prirediti ukusno povrće. Čaj od čičkova korijena pogodan je za liječenje smetnji u jetri i žuči, za čišćenje krvi, a izvana kao kupelj kod kožnih bolesti; priprema se hladnim načinom. Puna čajna žlica svježeg i usitnjenog korijena stavi se u šalicu hladne vode te se ostavi na močenju 7 do 8 sati nakon čega se sasvim kratko prokuha. Piju se dnevno 2-3 šalice. Svježi sok iz svježe iskopanog i dobro očišćenog korijena priređuje se tako da se korijen usitni, prelije polovinom količine vode i istiješti. Od tako dobivene tekućine piju se u gutljajima 2 šalice dnevno.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.