• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/LINARIA VULGARIS MILL. – Lanilist

LINARIA VULGARIS MILL. – Lanilist

Datum: 25.07.2011 16:18 | Kategorija: Biljne vrste

LINARIA VULGARIS MILL. – Lanilist Sinonimi: Antirrhinum linaria L., Linaria linaria Wettst.

Narodni nazivi: Bogorodičin lan, divlji lan, dubčac, katalinka, konopljanka, lanika, lanilist žuti, lančac, madronšica, mala mačica, malo predivce, palanak, pišalka, veštička trava, žaber.

Opis biljke: Lanilist je trajna biljka, visoka 40-50 cm sa pri dnu često razgranjenom stabljikom. Biljka je gola, samo je dio stabljike gdje se razvijaju cvjetovi proviđen žljezdastim dlakama. Listovi su duguljasti, veoma uski, naspramni i sjedeći. Na krajevima stabljike razvijaju se cvjetovi u obliku grozda. Cvjetovi su oblika ždrijela, imaju dvije usne i dugu, zašiljenu ostrugu, žute su boje a na dnu žuto-crveni do narančasti. Plod je tobolac koji se raspuca. Svježa biljka miriše neugodno, dok je osušena potpuno bez mirisa. Okus biljke je zeljast, slan, oštar i neugodan.

Vrijeme cvatnje: Srpanj do rujna.

Stanište: Lanilist je kao korov rasprostranjen po čitavoj srednjoj Europi te se u priličnom mnoštvu javlja uz poljske međe, po pašnjacima na šljunkovitim i pjeskovitim staništima,a naročito uz rubove putova i na željezničkim nasipima.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabire se biljka u cvatu i to u mjesecu srpnju. Tvrđe donje dijelove biljke potrebno je odstraniti.

Ljekovite i djelotvorne tvari: U prvom redu se u biljci nalazi glikozid linarin, no nalaze se i drugi glikozidi koji do sada još nisu pobliže poznati i čija ljekovita vrijednost još nije potpuno objašnjena. Biljka nadalje sadrži gumu i niz organskih kiselina: mravlju, jabučnu i citronsku kiselinu.

Ljekovito djelovanje: Biljka se još negdje vodi kao ljekovita biljka u službenoj upotrebi uglavnom za pripremanje laninistove masti. Ova mast djeluje na stišavanje bolova kod hemoroida koji svrbe. Čaj od sušene biljke (listovi i cvjetovi) cijenjen je kao sredstvo za izlučivanje mokraće.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.