• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/LARIX EUROPAEA D. C. – Ariš

LARIX EUROPAEA D. C. – Ariš

Datum: 25.07.2011 15:54 | Kategorija: Biljne vrste

LARIX EUROPAEA D. C. – Ariš Sinonimi: Larix decidua Mill., Larix larix Karsten.

Narodni nazivi: Arič, arež, ariž, Ariševina, macesen, tis.

Opis biljke: Ariš je vjesnik proljeća u crnogoričnim šumama te kao drvo koje voli svjetlo, teži da se probije iznad ostalog drveća. Radi neobično jakog rasta u mladosti, sriš tek u kasnijim godinama dobiva šire godove. Ariš je jedino crnogorično drvo koje svake godine gubi listove, tj. iglice. Listovi su svijetlozeleni, mekani, plosnati, dugi 2 do 3 cm i smješteni po 15 do 20 u čupercima, a samo kod mladih izdanaka izbijaju pojedinačno. Ariš je jednodomna biljka, čiji se crveni, mirišljavi ženski cvjetovi razviju u male šišarice. Kora, smola i iglice imaju balzamičan miris, nešto nalik na limun. Smola miriše balzamično, a okus je poput terpentina.

Vrijeme cvatnje: Travanj, svibanj, a vrijeme sazrijevanja sjemena . listopad, studeni.

Stanište: Ariš najbolje uspijeva u planinama, gdje često stvara čitave šume. S obzirom da brzo raste, mnogo se sadi i uzgaja.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabire se kora, smola, mladi izdanci i iglice,a sve u vremenu od svibnja do kraja kolovoza. Iz arišve smole dobiva se preradom terpentin pod imenom „venecijanski terpentin“ koji se nalazi na popisu lijekova u službenoj upotrebi.

Ljekovite i djelotvorne tvari: U terpentinu je sadržano eterično ulje u promjenjivim količinama od 15 do 35%, nadalje su okazane razne smolne kiseline kao pimarin – pimar i pimarolna kiselina i, konačno, gorka tvar i nešto jantarne kiseline. Ljekovito djelovanje terpentina svodi se na smekšavanje, ugrijavanje, čišćenje i rastvaranje.

Ljekovito djelovanje: Iglice i mladi češeri koriste se za pripremanje uvarka, za kupku u liječenju nervno rastrojenih bolesnika, rekonvalescenata i jako slabih osoba. Isto tako, iglice i kora koriste se za pripremanje obloga za liječenje upaljenih rana, prignječenosti i čireva. Čaj pripremljen od kore ariša potiče mokrenje, liječi vodenu bolest u početku, žuticu, reumu u zglobovima, osip i čireve. Smola pripremljena s vinom i medom čisti začepljenu jetru, drobi i lagano odvaja pijesak i kamenje iz žuči, bubrega i mokraćnog mjehura, a kod upale grla koristi se za grgljanje.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.