• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/JUGLANS REGIA L. – Obični orah

JUGLANS REGIA L. – Obični orah

Datum: 25.07.2011 15:51 | Kategorija: Biljne vrste

JUGLANS REGIA L. – Obični orah Narodni nazivi: Bijeli orah, laški oreh, ora, orah, orak, oreh, orih, orjev.

Opis biljke: Orah se razvije kao stasito drvo do 25 m visine. Neparno perasti listovi u početku su nešto crvenkaste boje. Muški cvjetovi razvijaju se u pazuhu listova kao obješene rese dok se ženski cvjetovi razvijaju pojedinačno, ili u manjim skupinama, na novim izbojima.

Vrijeme cvatnje: Orah cvate u svibnju prije no što se pojave listovi, a plodovi sazrijevaju u rujnu.

Stanište: Orah potječe iz Male Azije i Dalekog istoka te se pojavljuje kao samonikao ili polusamonikao u šumama, a mnogo se i uzgaja. Kako je orah veoma osjetljiv na niske temperature, razvija se dobro na položajima gdje nema mrazova i u dubokoj zemlji. Što je podloga na kojoj raste kamenitija, tim su plodovi manji a sjemeni omotač deblji.

Ljekoviti dijelovi biljke: Listovi koji se sabiru u mjesecu lipnju, brzo se osuše kako bi i nakon sušenja zadržali zelenu boju i na taj način ostali djelotvorni. Nezreli plodovi sabiru se u lipnju i srpnju za proizvodnju orahove rakije koja služi za jačanje želuca. Zreli plodovi imaju izrazito balzamičan miris i oštar, gorak i trpak okus. U suhom stanju miris se gubi.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Listovi oraha sadrže tanine, eterično ulje ugodna mirisa, gorke tvari, jedan alkaloid i dr. Vanjsko usplođe ploda obiluje solima, nadalje sadrži masno ulje, tanin, jabučnu, citronsku i oksalnu kiselinu, hidrojulon, peroksidazu i emulzin.

Ljekovito djelovanje: U službenoj su upotrebi listovi oraha i osušeno zeleno usplođe ploda. Čaj od listova oraha primjenjuje se kao sredstvo za čišćenje krvi. Izvana djeluje čaj od listova oraha za jačanje kao kupelj, oblozi ili za ispiranje kod skrofuloze, otečenih žlijezdi, rahitičnog oboljenja kostiju, kod gnojenja kostiju, oteklina kostiju, krvarenja zuba, očnog katara, oboljenja zubnog mesa i kod stanja opće slabosti. Vrlo dobri rezultati pokazuju se kod bubuljica, krasta na glavi, lišaja na bradi, mliječnih krastica, gnojnih osipa te kod prekomjernog znojenja nogu i bijelog cvijeta.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.