• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/HERNIARIA GLABRA L. – Kilavica

HERNIARIA GLABRA L. – Kilavica

Datum: 25.07.2011 15:06 | Kategorija: Biljne vrste

HERNIARIA GLABRA L. – Kilavica Sinonimi: Herniaria alpestris lam., Herniaria fruticosa Gon.

Narodni nazivi: Briskavek, jezerozrnatka, kilavnik, priputnica, sipanica, sitnica, trava od kile, turska kava, turska žitnica.

Opis biljke: Dosta rasprostranjena biljka niskog i puzavog rasta čija je do 30 cm visoka i razgranjena stabljika prilegla uz tlo. Listovi su veoma sitni, naspramno smješteni, goli, po obodu cijeli, duguljasto ovalnog oblika i sa slabom nervaturom. Uz list se nalaze po dva mala postrana listića jajolikog oblika. Jedva vidljivi zelenkasto-žuti cvjetovi skupljeni su u pazušcima listova. Crne i sjajne sjemenke imaju oblik leće. Svježa biljka je bez mirisa a u osušenom stanju ima miris nalik na kumarin. Okus biljke je opor i slankast.

Vrijeme cvatnje: Kraj lipnja do konca rujna.

Stanište: Kilavica je na pojedinim staništima veoma česta biljka. U srednjoj Europi dosta je raširena na pjeskovitim i suhim poljima, neplodnim tlima i pašnjacima.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabire se biljka u cvatu. Sabranu biljku treba pažljivo sušiti na sjenovitom mjestu jer, ako se sušenju ne posveti puna pažnja, droga postaje bezvrijedna. Kako je biljka gotovo sasvim prilegla uz tlo, sabire se uvijek samo po suhom i sunčanom vremenu. Sabiranje za kišnog ili inače vlažnog vremena daje drogu pomiješanu sa zemljom ili pijeskom. Biljka poslije sušenja mora biti čista, bez primjesa zemlje ili pijeska i mora imati ugodan miris na kumarin. Droga se čuva u tamnim, najbolje staklenim posudama, jer čuvanje u metalnim posudama nije prikladno.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Uz tanin i eterično ulje može se u biljci utvrditi saponinu sličan glikozid, nadalje glikozid herniarin i alkaloid paronihin koji ima odvratan miris. Alkaloid paronihin može kod pretjeranog doziranja uzrokovati uzetost.

Ljekovito djelovanje: Kilavica je odličan lijek kod vodene bolesti te u bolestima pluća, bubrega i mjehura. Kilavica se posebno preporučuje kod upale mokraćnih putova, kod bolesnog pritiska na mokrenje, bolesnog zadržavanja mokraće, izlučivanje bjelančevina u mokraći kao i kod kamenca i ostalih taloženja u mokraćnim organima. Kilavica djeluje na smanjenje grčeva u bolestima bubrega i mjehura, a kod katara mjehura donosi brzo ozdravljenje. Kilavica se ne smije primijeniti u oboljenjima jetre i žuči, a osobito kod žučnih kamenaca. Ta ljekovita biljka može liječiti i određene spolne bolesti. Način upotrebe i doziranja određuje isključivo liječnik.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.