• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/GALIUM APARINE L. – Priljepača

GALIUM APARINE L. – Priljepača

Datum: 25.07.2011 14:12 | Kategorija: Biljne vrste

GALIUM APARINE L. – Priljepača Narodni nazivi: Broćanka, broćenica, broćika, divlji broć, fatavac, korenika, lepuša, mali broć, mačak, prilip, prihvat, pupac, smolavac, suknica, turica.

Opis biljke: Biljka je visoka 60 do 150 cm i izrazita je penjačica, što znači da je biljka bez vriježa a posvuda se lako prihvaća i penje s dolje savinutim i jakim dlakama. Stabljika je četverouglasta i gola a samo na člancima odebljana i proviđena tvrdim dlakama. Listovi su s jednom provodnom žilom, poredani u pršljenu 6-8 zajedno, linearno lancetasti i bodljikavo suličasti. Mali zeleno-bijeli cvjetovi smješteni su u pazuhu lista, a sastavljeni su u lažni štitac s peteljkom. Biljka ima nježan, ugodan miris, a okusa nešto gorka.

Vrijeme cvatnje: Od lipnja do početka listopada.

Stanište: Veoma je rasprostranjena biljka na oranicama i livadama, razvalinama, često dolazi uz grmlje, putove i živice a lako svojim dlakama prianja uz čovjeka i životinje.

Ljekoviti dijelovi biljke: Tokom čitavog ljeta sabire se biljka u cvatu te se nakon sabiranja odmah mora posušiti. Najljekovitiji je svježi sok biljke. Plodovi su prethistorijski ljudi upotrebljavali kao sirilo kod izrade sira a seljačko stanovništvo Irske još danas upotrebljava plodove kao nadomjestak za kavu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Uz jedan još neimenovani glikozid i saponine, biljka sadrži organske kiseline, crvenu boju, asperulozid i niz mineralnih tvari.

Ljekovito djelovanje: Još u staro doba ljekovito djelovanje priljepače koristilo se posebno u liječenju žutice. Čaj od priljepače preporučuje se kod vodene bolesti, bolesnog zadržavanja mokraće, kod bolnog mokrenja, bolesti zbog kamenaca, otečenih žlijezda, katara u mjehuru i bolesne debljine, katara u želucu i crijevima, te kod svih upala jezika. Izvana se priljepača koristi kod lišaja, ekcema, kožnih nečistoća, raka kože i kod svih drugih oštećenja kože. Od svježeg soka i maslaca priprema se veoma korisna i ljekovita mast protiv svih kožnih bolesti, kao što su gnojni kožni cirici, skrufulozne otekline, tvrdokomi čirevi, kvržice na prsima, kožni osipi, gnojni čirevi na prsima, lišajevi, guše i kožne bolesti nalik raku.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.