• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/GLYCYRRHIZA GLABRA L. – Sladić

GLYCYRRHIZA GLABRA L. – Sladić

Datum: 25.07.2011 14:05 | Kategorija: Biljne vrste

GLYCYRRHIZA GLABRA L. – Sladić Sinonimi: Liquiritia officinalis Moench.

Narodni nazivi: Glićirica, gospino zelje, patika, sladka korenica, sladko drvo, slatka trava, slatki baren, slatko koren, slatki korijen.

Opis biljke: Sladić je višegodišnja biljka, visine oko 1m s drvenastim korijenom, koji je izvana smeđe a na prijelomu blijedožute boje. Stabljika je u donjim dijelovima okrugla, a u gornjoj polovini uglasta. Listovi su naspramni, neprno perasti i sastavljeni od 3 do 7 pari listića s kratkom peteljkom. Listići su jajolikog oblika, po rubu cijeli, dugi 2 do 4 cm a široki polovinu svoje duljine. Gornja strana listića je gola i glatka, dok je donja strana većinom ljepljiva. Cvatovi su na dugim peteljkama, grozdastog oblika s mnogobrojnim ljubičasto-bijelim cvjetovima. Korijen ima ugodan miris a okusa napadno slatka.

Vrijeme cvatnje: Već prema staništu od sredine lipnja do kolovoza.

Stanište: Domovina sladića je Južna Europa, no uzgaja se i na drugim umjerenim klimatskim područjima. Biljka najbolje uspijeva na pjeskovitim i ilovastim tlima, osjetljiva je na mraz a ne podnosi gnojenje gnojnicom i stajskim gnojem.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabire se korijen koji se iskapa u ožujku i travnju ili u listopadu i studenome.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Glana ljekovita tvar je glicirhizin, tvar poput saponina, koja ima jednaka svojstva kao saponin, neotrovna je, a njezino je djelovanje u rastvaranju i lakšem izlučivanju sluzi. Ta ljekovita tvar ne uzrokuje nikakav nadražaj na sluznicu. Korijen nadalje sadrži dušične spojeve, malo tanina, masti, mnogo škroba, eterično ulje, gorke tvari, asparagin, malo oksalne kiseline i smole.

Ljekovito djelovanje: Sladić se ubraja u najstarije ljekovite biljke u povijesti te je već sa hvalom spomenut kao sredstvo za liječenje kašlja u jednom staroegipatskom papirusu. Slatki korijen ulazi u sastav plućnih čajeva. Upotrebljava se kao blago sredstvo za iskašljavanje i protiv nadimanja u trbuhu. Ulazi u sastav raznih lijekova za organe za probavu i disanje. Slatkim korijenom slade pivo, razne pjenušave limunade i druga pića. Utvrđeno je, da i ona topla žuta boja slatkog korijena nije samo boja, nego i lijek i da potiče od tzv. flavonskih jedinjena koja djeluju protiv upala sluzokože i doprinose liječenju čira u želucu. Sladić se koristi za razne miješane čajeve od kvalitetnih ljekovitih biljaka za liječenje raznih bolesti.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.