• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/GALIUM VERUM L. – Ivanjsko cvijeće

GALIUM VERUM L. – Ivanjsko cvijeće

Datum: 25.07.2011 14:01 | Kategorija: Biljne vrste

GALIUM VERUM L. – Ivanjsko cvijeće Sinonimi: Galium praecox Lang.

Narodni nazivi: Broćac, broćika žuta, divji lan, dremovka, gospin prostirač, ivan-cvet, ivanova trava, ivanjsko cveće, prava broćika, rumena lakota, sirište, sirištica.

Opis biljke: Ivanjsko cvijeće je biljka visine 60 do 150 cm. Stabljika je četverouglasta s četiri izrazito ispupčene linije. Stabljika je na člancima odebljala i povijena tvrdim dlakama. Šest do osam listova, zajedno s uvrnutim rubovima, poredani su u pršljenu jednom žilom. Cvjetovi imaju jaki miris poput meda, a ukus im je kiseo i trpak.

Stanište i vrijeme cvatnje: U našim krajevima veoma rasprostranjena biljka koja raste po više suhim staništima, livadama, uz putove i drugdje. Cvate čitavo ljeto.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabire se biljka u cvatu. Obzirom da su donji dijelovi biljke tvrdi i slabije ispunjeni listom i cvijetom, to se kod sabiranja reže samo gornja polovina biljke, a sušenje se vrši u hladu i na zračnom mjestu.

Ljekovito djelovanje: Drži se da je ivanjsko cvijeće ili žuta broćika izvrstan lijek za liječenje svih bubrežnih bolesti, čak i onda kada su svi drugi lijekovi zakazali. Osim toga, upotrebljava se u suzbijanju svih oštećenja kože - lišajeva, ekcema, kožnih nečistoća i protiv raka kože. Koristi se u liječenju katara želuca i crijeva. Ivanjsko cvijeće bilo je kod starih Germana posvećeno božici Freyi kao božici plodnosti, ljubavi i braka. Narodna imena te biljke u njemačkom jeziku dolaze od toga što je u staroj narodnoj predaji ta biljka smatrana kao biljka koja otklanja zračenje zemlje pa se još i danas u nekim područjima na selu, ženama prije poroda stavljaju ivanjsko cvijeće pod plahtu kao krevetnu slamu koja otklanja zračenje zemlje.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.