• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

FICUS CARICA – Smokva

Datum: 25.07.2011 13:55 | Kategorija: Biljne vrste

FICUS CARICA – Smokva Narodni nazivi: Smokvinica, smokvenica, figovnik.

Opis biljke: Smokva je relativno nisko drvo s jako razgranjenom krošnjom. Starije grane sive su boje, a mlade tamnozelene. Listovi su naizmjenični, veliki i nepravilni. Na mladim granama pri dnu se nalaze zalisci. Cvjetovi smokve zatvoreni su omotačem kruškastog oblika. Od tog cvijeta poslje nastaje sočni plod s mnoštvom sjemenih koštica. Oplodnju vrše insekti u unutrašnjosti cvjetnog omotača.

Stanište: Uzgajaju se u području Sredozemnog mora.

Ljekoviti dijelovi biljke: Za lijek se koristi svjež ili osušen plod.

Ljekovito djelovanje: Plod smokve regulira probavu. Kao čaj koristi se kod jakih prehlada. Osim što o ljekovitosti smokve postoje mnogi stari zapisi, dokaz je i upotreba njenih plodova kao lijek protiv mnogih bolesti, kao i za jačanje i obnavljanje energije i vitalnosti. Po svijetu je raširena upotreba smokve kao preventivnog i tradicionalnog sredstva protiv raka. Smokve i njihov mliječni sok imaju jako antiseptičko sredstvo, fungicidno i dezinficirajuće djelovanje. Mliječni sok također pomaže kod glista i ostalih crijevnih napasti, a liječi i gljivice, bradavice na koži i omekšava kurje oči i žuljeve. Ova voćka je poznata i kao blago sredstvo za čišćenje, pri tom ne izazivajući grčeve i dijareju. Pomažu u snižavanju povišenog krvnog tlaka, jer su dobar izvor kalija, minerala bitnog za kontrolu krvnog tlaka. Mogu da budu od pomoći čak i pri mršavljenju. One su dobar izvor vlakana, koja održavaju osjećaj sitosti i odgovarajući nivo energije. Dakle, smokve ne debljaju, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu. Održavanje kostiju u dobrom stanju je još jedna funkcija smokvi, jer su odličan izvor kalcija. Smokva sadrži malo kalorija, ali dosta korisnih sastojaka potrebnih ljudskom organizmu.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.