• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/ECHINACEA ANGUSTIFOLIA – Echinacea

ECHINACEA ANGUSTIFOLIA – Echinacea

Datum: 25.07.2011 12:25 | Kategorija: Biljne vrste

ECHINACEA ANGUSTIFOLIA – Echinacea Opis biljke: Ehinaceu su koristili još indijanci kao lijek protiv rana prouzrokovanih kožnim prištevima, aknama i ozeblinama, no njena najveća upotreba bila je protiv ugriza zmija. Aktivna svojstva biljke otkrivena su krajem 19. stoljeća zahvaljujući jednom njemačkom doktoru koji je proveo mnogo godina zajedno s indijancima. Od tada biljka je u centru pažnje mnogih studija budući da jača obrambena svojstva organizma. Zbog te karakteristike nalazimo je u mnogim farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima (tretmani protiv bora, iritirane i suhe kože). Biljka iz porodice Asteraceae, ima šuplju stabljiku koja dostigne od 50-100 cm visine. Listovi su uski, duguljasti i prekriveni sitnim dlačicama. Cvijet je ljubičaste boje. Uzgaja se kao ljekovita biljka i ne širi se spontano.

Ljekoviti dijelovi biljke: Korijen.

Ljekovito djelovanje: Echinacea sadrži mnogo aktivnih tvari koje se mogu grupirati u: eterična ulja (20 komponenata) jedan od njih in vitro pokazuje onkološka svojstva (uništava tumoralne stanice). Smatra se da eterična ulja potiču jačanje imunološkog sustava -glukozid sastavljen od dva šećera koji djeluju kao antibiotik protiv raznih bakterija -poliacetileni koji uništavaju bakterije i gljivice -inulin, vitamin C. Koristi se kod dječjih bolesti, herpesa, gripe, upale sinusa, bronhitisa i bolesti dišnih organa. Liječi upalu prostate i mjehura.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.