• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/CONVALLARIA MAJALIS – Đurđevak

CONVALLARIA MAJALIS – Đurđevak

Datum: 25.07.2011 12:18 | Kategorija: Biljne vrste

CONVALLARIA MAJALIS – Đurđevak Sinonimi: Convallaria Linnaei Gaert., Lilium convallum L., Polygonatum majale All.

Narodni nazivi: Bijeli dragoljub, biser, carevo cvijeće, dragoljub, đurđevak, đurđica, gorski lijer, gumbelija, jurjevka, šmarnica, zvonček.

Opis biljke: Vrlo je poznata trajna biljka s vodoravnim podankom iz kojeg se razvijaju dva eliptična gola i pri dnu u dugu peteljku sužena lista. Listovi imaju paralelnu lisnu nervaturu i intenzivne su zelene boje. Veoma mirisni cvjetovi razvijaju se na posebnoj peteljci, koja završava s jednostranim grozdastim cvatom sa 5 do 8 cvjetova. Cvjetovi su snježno-bijele boje, šestrodijelni i zvonasta oblika. Plod je veličine graška, trodijelna skerletno-crvena boba.

Vrijeme cvatnje: Travanj do svibnja.

Stanište: Često u velikom mnoštvu raste u svijetlim listopadnim šumama i šikarama.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabiru se cvjetovi, njihov miris je veoma ugodan, a biljka ima oštar, gorak i odvratan miris. Čitava biljka je otrovna! Cvjetovi se sabiru tako da se orune s cvjetne stapke i suše na sjenovitom mjestu. Kao droga dolaze u obzir samo cvjetovi koji su zadržali svoju prirodno bijelu boju. Listove je najbolje sabirati bez peteljke, jer se peteljka mnogo duže suši nego listovi, pa nije rijedak slučaj da baš nedosušena peteljka uzrokuje kvarenje, pljesnivost i promjenu boje kod lista. Listovi se također služe u hladu, na zračnom mjestu, a žuti su listovi, uslijed fermentacije, potpuno bezvrijedni.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Đurđica ima prije svega tri otrovna glikozida: konvalamarin, konvalatoksin i konvalarin, o kojima postoji iscrpna literatura. Osim toga, čitava biljka sadrži kelidonsku, jabučnu i citronsku kiselinu, saharozu, razne mineralne sastavne dijelove, eterično ulje i dr.

Ljekovito djelovanje: Đurđica pripada najstarijem ljekovitom bilju, no ipak je neko vrijeme pala u zaborav. Pučka medicina primjenjuje tinturu đurđicina cvijeta protiv živčane slabosti, padavice, udara kapi i vodene bolesti. Sok joj je i danas lijek za jačanje očiju. Cvijet se upotrebljava kod vodene bolesti, bolesti srca, epilepsije, apoplektičkog udara (moždani udar – kap), a u narodnoj medicini se upotrebljava u obliku tinkture u rastvoru alkohola ili votke i to cvijet, kao umirujuće sredstvo i za smanjivanje bolova i kod upalnih procesa.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.