• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/CAPSELLA BURSA PASTORIS MED. – Rusomača

CAPSELLA BURSA PASTORIS MED. – Rusomača

Datum: 25.07.2011 12:03 | Kategorija: Biljne vrste

CAPSELLA BURSA PASTORIS MED. – Rusomača Sinonimi: Bursa pastoris Wig., Capsella grandiflora L., Thlapsi bursa pastoris L.

Narodni nazivi: Bobulica, božja mošnjica, čobanska torba, čobanska torbica, gusomača, gudomok, česlika, goramuk, hoću-neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin.

Opis biljke: Najčešće kao dvogodišnja biljka, rusomača izraste do 40 cm visoko I ima vretenast korijen. Prizemni duguljasti listovi sačinjavaju mnogolisnu rozetu. Listovi na stabljici su nerazvijeni i suličasto produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne cvjetiće grozdasto složene. Plod je trouglasta do srcolika komušnica, duga oko 5 mm, po kojoj je i biljka radi svojeg oblika dobila ime. Biljka je gotovo bez mirisa, a okus joj je slatkast, neugodan Ijut-vjerojatno zbog prisutnosti sumpornih spojeva u biljci.

Vrijeme cvatnje: Od ožujka do kasne jeseni.

Stanište: Rusomača je raširena po čitavoj Europi kao pratilac kulturnog bilja. Raste kao običan korov uz naselja, na livadama, pašnjacima, poljima, na zapuštenim zemljištima, strništima, uz putove i živice i drugdje. Biljka voli jako pognojenu zemlju.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabire se biljka u cvatu od mjeseca travnja do rujna. Sabrana biljka suši se u hladu, nakon čega se sitno izreže i sprema u tamne staklene posude.

Ljekovite i djelotvorne tvari: U ovom „korovu“ sadržane su brojne i vrijedne tvari, prije svega organske baze, holin, acetilholin i tiramin, nadalje nepostojani alkaloid buresin, sumporno-eterično ulje, saponin, kalijeve, kalcijeve i natrijeve soli, tanin i citronska kiselina.

Ljekovito djelovanje: Rusomača je još u srednjem vijeku bila poznata kao veoma korisna ljekovita biljka, djeluje na zaustavljanje krvarenja, protiv krvavog mokrenja, kod prejake menstruacije. krvarenja iz nosa i za zaustavljanje krvi iz rana koje jako krvare. Po tim je svojstvima rusomača i danas poznata. Steže krvne sudove te se zbog toga koristi kod zaustavljanja krvarenja želuca, crijeva, nosa i rana te bubrega, pluća i maternice. Rusomača u sebi ima materiju koja djeluje na ritmičko skupljanje muskulature maternice i na peristaltiku crijeva te se koristi kao sredstvo za poticanje trudova i olakšanje porođaja, zatim kod lijenih i sporih crijeva. Posebno ljekovito djeluje kod reguliranja krvnog tlaka, bez obzira radi li se o visokom ili niskom. Pomiješana s drugim ljekovitim biljkama koristi se u liječenju mnogih bolesti.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.