• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/CHELIDONIUM MAJUS L. – Rosopas

CHELIDONIUM MAJUS L. – Rosopas

Datum: 25.07.2011 12:01 | Kategorija: Biljne vrste

CHELIDONIUM MAJUS L. – Rosopas Sinonimi: Chelidonium haematodes Moench., Chelidonium luteum Gilib., Chelidonium murale Ren., Chelidonium ruderale Salisb.

Narodni nazivi: Bedemnica, cimbola, cingola, cindola, krvavi mleček, krvavo zelje, lastovičina trava, rosopad, rosopas, rusa, rusa trava, trava od žutice, trava od rosopasa, velika rosopas, zmijino mleko, zmijsko grožđe, žuta mličica, žuta trava.

Opis biljke: To je trajna zeljasta biljka s razgranjenom stabljikom visine 30 do 80 cm. Listovi su na donjem dijelu stabljike s dugom peteljkom, na gornjem su dijelu sjedeći, perasto razdijeljeni a pojedini su dijelovi lista jajoliko okrugli sa narovašenim rubom. Stabljika i listovi proviđeni su rijetkim dlakama. Listovi su na donjoj strani više plavkasto-zeleni. Žuti su cvjetovi složeni u rijetke štitaste cvatove,a četiri cvjetne latice cvijeta krstasto su poredane. Iz čitave biljke prilikom ozljede obilno curi žuti sok, kojeg smatraju otrovnim, no to nije točno. Zdrobljena svježa biljka ima oštar i odvratan miris, dok je osušena biljka gotovo bez mirisa, a okusa je oštra, slana i gorka, koji se dugo ne gubi.

Vrijeme cvatnje: Od svibnja pa do kraja kolovoza.

Stanište: Biljka raste na putovima, zapuštenim mjestima, u blizini ljudskih naselja, uz ograde, plotove i zidove među kamenjem.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabire se biljka u cvatu u svibnju i lipnju, dok se korijen iskapa prije cvatnje u ožujku i travnju. Sabrana biljka se mora veoma brzo osušiti u hladu, a očišćeni korijen se suši na zračnom mjestu nanizan na konac i obješen. Sigurno obilježje zarosopas je njegov sok koji kod trganja izlazi iz biljke i neposredno nakon toga trganja oboji prste crvenkasto. U tom mliječnom soku utvrđen je čitav niz alkaloida koji prema novijim rezultatima istraživanja imaju određene sličnosti s alkaloidima opijuma. Nadalje su utvrđene slijedeće djelotvorne tvari: protopin (fumarin) sangvinarin, helidoksantin (berberin), helidonska, helidononska, citronska i jabučna kiselina, dva daljnja alkaloida glaucin i glaukopirin o čijoj otrovnosti postoje nejedinstvena mišljenja, nadalje sparcein i eterično ulje. Od soli se nalazi kalcijev i amonijev magnezijum fosfat. U zadnje vrijeme dokazano je do sada sporno postojanje jantarne kiseline.

Ljekovito djelovanje: Rosopas je bila nekoć glasovita ljekovita biljka kojoj je čak pripisivana ljekovitost protiv raka i tuberkoloze kože (lupus). Rosopas pomaže kod vodene bolesti a liječi i uslijed žutice nastale bolove u očima, kao i žutu obojenost očiju, bilo primjenom izvana oblozima, bilo primjenom iznutra čajem. Uspješno se koristi u liječenju bolesti probavnog trakta, posebno kod želuca, žuči i jetre. Isto tako, koristan je u liječenju astme, bubrega i mokraćnog mjehura. Izvana rosopas koristi se u liječenju lišaja, krasta i drugih kožnih bolesti.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.