• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/CORIANDRUM SATIVUM – Korijander

CORIANDRUM SATIVUM – Korijander

Datum: 25.07.2011 11:26 | Kategorija: Biljne vrste

CORIANDRUM SATIVUM – Korijander Narodni nazivi: Živica, kišnec, korijander, koriandol, korijandr, koriandula, korion, kornikovec, papric, paprica, cimavica.

Opis biljke: Korijandar je jednogodišnja zeljasta biljka, visoka 50—80 cm. Stabljika je gola i na vrhu razgranata. Donji listovi su krupni, okruglasti, na dugim drškama i vrlo izrezani, a gornji su sitniji, perasto dijeljeni i duguljasti. Cvatovi su bijeli, sastavljeni od sitnih cvjetova. Plod je okruglast (sastavljen od dva simetrična ploda, dva merikarpa čvrsto spojena). Cvjeta početkom ljeta.

Stanište: Sije se u ožujku ili travnju. Kosi se u ljeto prije izlaska sunca, dok ima rose. Korijandar ne bira zemlju, ali bolje uspijeva na krečnoj, sitnoj, propustljivoj, toploj i dobroj zemlji i na sunčanoj strani.

Ljekoviti dijelovi biljke: Čitava biljka je ljekovita.

Ljekovito djelovanje: Eterično ulje djeluje slično moračevom, ali malo slabije; izaziva jednu vrstu pijanstva i dubok san. Najviše korijandra koristi industrija likera, peciva, slatkiša i piva, a mnogo se troši i kao zamjena za biber. Linalol se upotrebljava za proizvodnju linalil-acetata. Ulje služi i kao zamjena za lavandulino i bergamotovo ulje. Daje se naročito protiv tromosti organa za probavu i za istjerivanje plinova Dobra je kombinacija: kim sa korijanderom u jednakim dijelovima. Mješavina kao sredstvo za izazivanje apetita i oslobađanje plinova pravi se od četiri ploda u podjednakim količinama: plod anasona, mirodije, kima i korijandra. Upotrebljava se kao čaj poslije jela: po jedna kašičica na čašu ključale vode.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.