• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

CARUM CARVI L. – Kim

Datum: 25.07.2011 11:13 | Kategorija: Biljne vrste

CARUM CARVI L. – Kim Sinonimi: Apium carvi Crantz., Bunium carvi M. B., Carum aromaticum Selisb., Carum decussatum Gilib., Ligusticum carvi Roth.

Narodni nazivi: Divji kumin, karun, kimelj, kimin, kmin, kom, komin, krop, kumen, kumin pitomi, kuminak, pitomi kim, poljski kim.

Opis biljke: Kim je dvogodišnja biljka s bijelim korijenom, oblika poput mrkve. Stabljika je uglasta i razgranjena. Listovi su dvostruko perasti a mnogi veoma sitni listići pršljenastog su oblika. Oblik cvata je štitac bez ovojnih listića a cvjetovi su bijele boje. Plod je duguljast i rebrast, te ima po pet uzdužnih rebara u čijim su dubinama smješteni uljni kanali. Od ljekovitih biljaka iz porodice štitarki (aniš, kopar, komorač, mrkva, kim, peršun, trbulja, celer) i otrovnih ljekovitih biljaka (kukuta i divlji peršun), kim je jedina biljka koja ima postrane listići na dnu lisne peteljke. Miris sjemena je ugodan i jako aromatičan. Okus je isto tako ugodan, jako aromatičan i ugrijava. Ista svojstva mirisa i okusa ima i korijen, samo je nešto blaži.

Vrijeme cvatnje: Svibanj, lipanj.

Stanište: Kim raste gotovo na svim livadama kao samonikla biljka, no danas se radi velike potrebe za tom ljekovitom i začinskom biljkom sve više pribjegava njezinu uzgoju na oraničnim i vrtnim površinama.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabire se cijelo zrelo sjeme u vrijeme njegovog sazrijevanja, a pojedinačno se u travnju sabire i korijen.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Kim sadrži u različitim količinama eterično ulje, šećer, škrob, dušične i bezdušične tvari, masno ulje i mineralne tvari.

Ljekovito djelovanje: Kim ima lagano podražajna svojstva, zagrijava, jača želudac, pospješuje probavu i izlučivanje mokraće. Kim se posebno preporučuje ženama jer pospješuje menstruaciju i smiruje grčeve maternice, olakšava porođajne bolove i sam porođaj, te pospješuje izlučivanje za vrijeme dojenja Kim pospješuje probavu i rad želuca i pospješuje izlučivanje urina iz organizma. Eterično ulje kima upotrebljava se u likerskoj industriji, kozmetici, parfimeriji i medicini. Karakterističan miris daje sastojak eteričnog ulja - karvon.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.