• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

CENTELLA ASIATICA

Datum: 25.07.2011 11:05 | Kategorija: Biljne vrste

CENTELLA ASIATICA Narodni nazivi: Gotu Kola.

Opis biljke: Tradicionalno se koristi u svrhu pročišćavanja (detoksifikacije) krvi, kao tonik (sredstvo za jačanje organizma, uključujući povećanje prirodnog tonusa mišića) i diuretik. Opće prihvaćeno je njeno djelovanje u liječenju bolesti kože, krvi i živčanog sustava. Gotu kola je dobra za povećanje inteligencije (povećava moć shvaćanja i razumijevanja), pomaže u transformaciji seksualnih fluida, pomaže pravilnom (harmoničnom, uravnoteženom) toku energije između desne i lijeve strane mozga Na Dalekom Istoku se koristi(la) protiv lepre (gube) i tuberkuloze. I u homeopatiji se koristi protiv lepre i TBC-a plus protiv sifilisa, psorijaze, cervicitisa, vaginitisa i protiv plikova (engl. blisters). Farmaceutske firme na Zapadu je preporučuju protiv nervnih poremećaja, reumatizma, groznice/vrućice i za spuštanje povišenog krvnog tlaka. Do neke mjere djeluje protiv umora i u tu svrhu se često kombinira sa ginsengom (žen šen). U kombinaciji sa ginkom, koji poboljšava cirkulaciju (posebno u mozgu, organu za kojeg je dokazano da u ljudskom organizmu troši najviše kisika i glukoze), koristi se protiv Alzeheimerove bolesti i bolesti demencija (staračka senilnost, zaboravnost...). Poboljšana cirkulacija krvi u mozgu osigurava bolji metabolizam (razmjenu tvari i energija) u mozgu pa povećava njegove performanse. Povećana je mentalna energija i jasnoća, koncentracija i memorija. Djelovanjem na neurotransmitere, poboljšava se strujanje nervnih (elektrohemijskih) impulsa. Gotu kola poboljšava cirkulaciju i u mozgu i u nogama (pa nećete više imati "teške" noge, edeme, flebitis, varikozne vene i sl.), tj. u cijelom tijelu. U tom smislu, djeluje slično ginku. Gotu kola se primjenjuje kod mnogih tipova rana, da bi pospješila zacjeljenje i smanjila veličinu ožiljaka koji se formira nakon zarastanja. Gotu kola se također koristi u terapiji gripe (influence), lupusa eritematozusa, elefantijaze, raka uterusa, bolesti jetre (kao što su ciroza i žutica odnosno hepatitis), atrofije mišića; dobra je za iscjeljivanje lezija oka te za pojačanje rasta kose, protiv čira na želucu i bolesti grla. Gotu kola je bez premca u revitaliziranju živaca i ćelija mozga. Također se koristi za jačanje imunološkog sustava, omogućujući tijelu bolju obranu protiv štetnih faktora koji bi inače ugrozili/narušili zdravlje.

Zapaženo je i njeno djelovanje na nadbubrežne (adrenalne) žlijezde koje se sastoje iz različitih slojeva i svaki od njih (uključujući i srž tih žlijezda) luči niz hormona koji su od ogromne važnosti za sve funkcije tijela. Gotu kola jača te žlijezde i to je jedan od argumenata kojim bi mogli objasniti činjenicu da poboljšava izdržljivost i povećava energetski nivo kod onih koji je konzumiraju. Isto tako treba istaknuti da korištenje gotu kole olakšava depresivno emotivno stanje i poboljšava probavu. Gotu kola unapređuje relaksaciju i sklad, harmoniju. To što je gotu kola tonik koji jača žlijezde i koji djeluje psihostimulativno, ne znači da ona sadrži kofein i srodne štetne materije. Gotu kola nema nikakve veze sa tzv. kola-orasima (Kola-nut) jer ne sadrži nimalo kofeina ni sličnih supstanci. Gotu kola se može uzimati sama za sebe ili u kombinaciji sa biljkama kao što su Uncaria tomentosa, Yucca, Sarsaparilla (Smilax off.), Ginseng (Eleutherococcus senticosus, Panax ginseng), Fo - Ti (Polygonum multiflorum), Saw Palmetto (seremoa repens - sabla), Licorice (Glychyrrhiza glabra/uralensis), Kelp (Laminaria, Macrocystis, Ascophyllum), Cayenne pepper(Capsicum annum/frutescens), također sa korijenom biljke Ashwagandha (Withania somnifera), korijenom biljke Stillingia sylvatica, alfalfom, te sa vec spomenutim ginkom kao i sa raznim drugim biljkama. Studente će možda najviše zanimati činjenica da gotu kola poboljšava pamćenje dok ce svi pod stresom osjetiti njeno antistresno djelovanje. Spomenimo i to da djeluje protiv kongestije te da se kod problema sa sinusima preporučuje navečer i to u dozi od 1/4 kašičice praha. Samljevena u prah često je praktičnija za uzimanje nego da je trošite u obliku čaja kojeg možda ni niste u mogućnosti pripremiti u svim okolnostima. Može se uzimati i svježa biljka, kao salata.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.