• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/CYDONIA OBLONGA MILL. – Dunja

CYDONIA OBLONGA MILL. – Dunja

Datum: 25.07.2011 10:58 | Kategorija: Biljne vrste

CYDONIA OBLONGA MILL. – Dunja Sinonimi: Cydonia cydonia Karst., Cydonia maliformis Mill. Beck, Cydonia vulgaris Pers., Pirus cydonia L.

Narodni nazivi: Cunja, funja, gdunja, gunja, kunja, kutinja, tkunja, tunja, vunja.

Opis biljke: Dunja je slična stablu jabuke i njezin je bliži srodnik iako se često pojavljuje u rastu grmolikog oblika. Kora je glatka i smeđa, listovi su nalik listovima jabuke samo što su po rubu cijeli i s donje strane sivo pustenasti. Cvjetovi su veliki, svijetlocrvene do bijele boje i ne dolaze u čupercima kao kod jabuke nego pojedinačno. Plod je oblika jabuke ili kruške, presvučen dlakama koje se lako skidaju. Zreli su plodovi zlatnožute boje. Sirovi plodovi dunje imaju izvanredan miris, no okusa su trpka i stežu tako da se jedu samo kuhani.

Vrijeme cvatnje: Svibanj do lipnja, a vrijeme sazrijevanja plodova u listopadu. Kod pažljivog uskladištenja naknadna zrioba dunje vrši se čak do zime.

Stanište: Domovina dunje su šume Irana gdje je dunja uspijevala u samoniklom oblik. Grci nazivaju dunju melon kydonion – jabuka iz Kydona, odakle su potekle najljepše sorte. Preko donje Italije prodrla je dunja u ostala područja Europe, gdje uspijeva u područjima vinove loze. Dunja je osjetljiva na mraz i zahtjeva duboka zemljišta.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabiru se plodovi u vrijeme od sredine rujna do kraja listopada što je ovisno o klimatskim prilikama staništa na kojima se dunja uzgaja. Lišće se sabire prema potrebi od sredine svibnja do sredine rujna. Vunasta pokožica plodova oguli se pri upotrebi i osuši. Sjeme dunje treba sabrati prilikom upotrebe plodova i spremiti.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Plodovi sadrže obilno sluznih tvari: petkin, nadalje masno ulje, amigdalin, emulzin, fosfornu kiselinu i vitamin C.

Ljekovito djelovanje: Plod dunje izvrsno je sredstvo u liječenju anemije. Sluz pripremljena od dunjina sjemena koristi se u liječenju rana što nastaju dugotrajnim ležanjem bolesnika (decubitus) i opekotina. Koristi se za pripremanje obloga kod upaljenih očiju i otvorene raspucane kože, naročito na prsnim bradavicama. Dunja je veoma pogodno sredstvo u liječenju sluznice ždrijela, krajnika i dišnih putova. Kod upale želučane i crijevne sluznice preporučuje se kuhana dunja. Budući da dunja steže, preporuča se za liječenje rana, a iznutra za ublažavanje jakih proljeva.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.