• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/CICHORIUM INTYBUS L. – Cikorija

CICHORIUM INTYBUS L. – Cikorija

Datum: 25.07.2011 09:56 | Kategorija: Biljne vrste

CICHORIUM INTYBUS L. – Cikorija Narodni nazivi: Divja loćika, cikorija, čikorija, divji radić, konjogriz, konjska trava, mlečak, modar cvijet, plavocvet, radić, zmijina trava, žućenica, žutenica, žutinica.

Opis biljke: Iz trajnog valjkastog i vretenastog korijena, izvana žućkasto-bijele boje, a iznutra bijele boje, izbija duga čvrsta i razgranjena stabljika. Listovi su grubo nazubljeni i podsjećaju na maslačak. Cvjetne glavice razvijaju se pojedinačno po čitavoj biljci u pazušcima listova ili na vrhu grana a najčešće su svijetloplave boje. Biljka i korijen su gotovo bez mirisa, a okus je više gorak.

Vrijeme cvatnje: Od srpnja do kolovoza.

Stanište: Vodopija se gotovo svagdje susreće u slobodnoj prirodi, tako uz rubove putova i polja, na livadama i pustim zemljištima, a daje prednost sušnijim zemljištima. Kao kulturna forma vodopija ili cikorija uzgaja se u mnogim zemljama. Nadzemni dio vodopije u uzgoju daje dobru zelenu krmu, dok mesnati korijen nakon prženja i mljevenja služi kao poznati nadomjestak za kavu.

Ljekoviti dijelovi biljke: Za ljekovite svrhe sabiru se samo biljni dijelovi divlje rastuće vodopije. Korijen se iskapa od druge polovine ožujka do kraja svibnja, a listovi i cvjetovi se sabiru u srpnju i kolovozu. Listovi i cvjetovi suše se u hladu u vrlo tankom sloju, a naročito cvjetovi zahtijevaju veliku pažnju pri sušenju.

Ljekovito djelovanje: Konjogriz ili divlji radić čisti i jača želudac, popravlja probavu, odvaja prekomjernu žuč, čisti jetru, bubrege i slezenu, liječi žuticu i anemiju. Više se koristi u narodnoj nego u znanstvenoj medicini kao neotrovna gorka droga za liječenje organa za probavu, prije svega, za pojačavanje apetita, za jačanje želuca, bolju probavu hrane, za obilnije lučenje mokraće i žuči i dr. "Frankova cigura", dodatak kavi i "sirotinjska ili ratna kava" je ispržen i samljeven korijen oplemenjene vodopije sa krupnim mesnatim korijenom bogatim inulinom. Pošto je inulin polisaharid koji hidrolizom daje samo levulozu (fruktozu ili voćni šećer), razumljivo je zašto kod nas u narodnoj medicini ciguru koriste dijabetičari. Ovo je sasvim opravdano, jer sve biljke iz familije glavočika (Compositae), a njih ima vrlo mnogo, umjesto škroba kao rezervnu hranu imaju inulin. Prema tome, osobe oboljele od šećerne bolesti mogu koristiti sve biljke iz te porodice kao dijetalnu hranu.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.