• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/BELLIS PERENNIS L. – Tratinčica

BELLIS PERENNIS L. – Tratinčica

Datum: 25.07.2011 09:14 | Kategorija: Biljne vrste

BELLIS PERENNIS L. – Tratinčica Sinonimi: Bellis perennis v. pratensis Vis.

Narodni nazivi: Bela rada, bijelka, carica, drnica, gusja ružica, iskrica, krasulja, krasuljak, latinka, margeta, ovčica, tratnica.

Opis biljke: Tratinčica je trajna biljka koja neposredno iznad zemlje razvija lisnu rozetu s obrnuto jajastim i nazubljenim listovima. Cvjetna je peteljka visoka 3 do 15 cm, što je ovisno o godišnjem dobu i staništu na kojem se biljka pojavljuje. Cvjetne glavice se nalaze pojedinačno na cvjetnim peteljkama i imaju bijele crveno nahukane jezičaste i žute cjevaste cvjetiće. Tratinčica miriše slabo ali ugodno, okus je kiselkast, gorak i lagano trpak.

Vrijeme cvatnje: Od ranog proljeća do prvih jesenskim mrazeva.

Stanište: Veoma rasprostranjena biljka na pašnjacima, livadama i tratinama.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabiru se cvjetovi i listovi i to naročito u proljeće, a mogu se sabirati i do konca kolovoza. Ta neugledna biljčica sakriva čitav niz ljekovitih i djelotvornih tvari kao saponin, tanin, smolu, eterično ulje, šećer, sluz, bjelančevinu, gorku tvar, jabučnu, vinsku, octenu i oksalnu kiselinu i konačno masno ulje.

Ljekovito djelovanje: Tratinčica se ne pojavljuje u popisu lijekova, no ona je ipak odavno iskušana ljekovita biljka. Tratinčica djeluje kao lijek koji rastvara, hladi, lagano otvara, smiruje bolove i grčeve, jača i, konačno, pobuđuje izmjenu tvari. Tratinčica je izvrsno sredstvo za čišćenje krvi i može se najtoplije preporučiti u tzv. proljetnim kurama. Kod upalnih oteklina kao i kod upaljenih rana, djeluju svježe ubrani listovi na smirenje bolova i liječe bolna mjesta.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.