• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/BETA VULGARIS L. VAR. CRUENTA WITTM. – Cikla

BETA VULGARIS L. VAR. CRUENTA WITTM. – Cikla

Datum: 21.07.2011 14:37 | Kategorija: Biljne vrste

BETA VULGARIS L. VAR. CRUENTA WITTM. – Cikla Sinonimi: Beta vulgaris L. ssp. Esculenta beck., Dill.

Narodni nazivi: Crljena blitva, cveka, cvekla, crvena cvijekla, crvena repa, pejsa, runa.

Opis biljke: Iz osnovne biljke, koje je pradomovina obala Sredozemnog mora, proizašle su mnoge kulturne sortne repe. Iz početnog tankog korijena, stoljetnim uzgajanjem dobiven je gomoljasti podzemni dio biljke. Iznutra je crvene do krvavocrvene boje, a stabljika i listovi su kod većine sorti crveno nahukani. Porijeklom je sa obale Sredozemlja. Ova dvogodišnja biljka vretenastog korijena crvene boje i tamnozelenog lišća spada u red najkorisnijih i najljekovitijih povrtlarskih kultura. Koristi se čitava biljka, upotrebljava se preko cijele godine, bogata vitaminima i mineralima, lako probavljiva, može se konzumirati bez ograničenja i opasnosti od štetnih posljedica. Pored izuzetnog bogatstva bjelančevinama, mastima i ugljikohidratima, cikla sadrži gotovo sve mineralne sastojke: kalcij, kalij, natrij, fosfor, magnezij, željezo, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litij, stroncij, brom. Značajno je i prisutnost vitamina B1, B2, C ,kao i vitamina B12, izuzetno rijetkog u namirnicama biljnog porijekla a tako važnog za vegetarijance. Zahvaljujući antocijanu, koji daje toplu crvenu boju soku od cikle, a utječe i na obnavljanje krvi, ova blagotvorna biljka djeluje i antikancerozno. Izuzetni su zdravstveni efekti cikle u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba: sadržaj joda čini je dragocjenom u borbi protiv arterioskleroze i usporavanja procesa starenja. Osnova višestruke ljekovitosti ove biljke čine ipak betanin i betain, jer potiču razmjenu tvari, reguliraju krvni tlak, smanjuju kolesterol, održavaju krvne sudove, potiču rad jetre.

Stanište: Uzgaja se u povrtnjacima.

Ljekoviti dijelovi biljke: To su kod cikle podzemni odebljali dijelovi koji se sabiru u jesenskim mjesecima (rujan, listopad) i spremaju u odgovarajuće ne pretople prostorije. Kod pažljivog i prikladnog čuvanja cikla se može održati sve do idućeg ljeta.

Ljekovite i djelotvorne tvari: U cikli ih postoji mnoštvo. Veoma su značajne prije svega količine kalija, kalcija, fosfora, sumpora, joda, željeza i bakra, nadalje najdjelotvorniji tragovi tako rijetkih i tako važnih metala kao što su rubidij i cezij, upravo svi važni elementi koji dolaze u tragovima, a koji su potrebni tijelu. Najnovije otkrivena ljekovita tvar antocijan djeluje na sprečavanje oboljenja od raka, a upravo je ta tvar sadržana u soku od cikle.

Ljekovito djelovanje: Osnovno djelovanje cikle je u suzbijanju tumora i liječenju leukemije. Zatim, u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju. Osim toga, koristi se za reguliranje krvnog tlaka, osobito kod bolesnika s niskim krvnim tlakom, povoljno utječe na živce i rad mozga. Za sve vrste liječenja koristi se svježe cijeđeni sok iz cikle, a iz 1 kg cikle može se dobiti 700 do 750 g soka. Cikla je, nadalje, korisna u liječenju slabokrvnosti, posebno kod djece i mladih osoba, a pospješuje rad želuca, crijeva i žuči. Jedno od najsenzacionalnijih otkrića je da se u soku cikle nalazi biološki djelotvorno sredstvo kao pripomoć zaštiti od zračenja radioaktivnih zraka i što je važno, u „primitivnoj“ biljci, koja se može naći bilo gdje u velikim količinama.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.