• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

BETULA – Breza

Datum: 21.07.2011 14:19 | Kategorija: Biljne vrste

BETULA – Breza Sinonimi: Betula alba L., Betula odorata Bechst, Betula tomentosa Reith.

Narodni nazivi: Brez, brezuša, briza, brizovina, metlika.

Opis biljke: Postoje dvije vrste breza: bijela ili obična breza i cvjetna ili sjeverna breza. U lječenju ljekovitim biljem obje imaju jednaku vrijednost. Breza je 10 do 25 m visoko drvo s tankim, vitkim grančicama i bijelom glatkom korom što se može Ijuštiti na listiće tanke poput papira. Listovi na peteljkama su koso četvrtasti ili trokutasti, zašiIjeni i dvostruko pilasti. Cvjetne rese dugačke su 3 do 4 cm, a razvijaju se zajedno s lišćem. Listovi imaju fini, slabi miris, okus im je nagorak i smolast.

Vrijeme cvatnje: Ožujak, travanj.

Stanište: Breza ima najminimalnije zahtjeve što se tiče tla i klime a veoma je otporna na niske temperature ili suše. S izuzetkom sredozemnih zemalja, breza raste u Europi dotovo svagdje, stvara također mjestimično čitave šume a prije svega u sjevernim dijelovima kontinenta.

Ljekoviti dijelovi biljke: To su listovi, lisni pupovi, brezov sok i brezova kora. Od značenja je brezov ugljen i smola brezove kore. Cvjetni pupovi se sabiru u rano proljeće, a listovi se beru od svibnja do sredine srpnja. Najpovoljnije vrijeme za dobivanje brezovog soka je prva polovina mjeseca svibnja. Brezova kora sabire se također u svibnju a i u lipnju. Za dobivanje smole uzabire se drvo kod uobičajene sječe. Pupoljci i listovi mogu se odmah upotrijebiti i to svježi ili sušeni. Sušenje se provodi u sjeni.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Listovi breze imaju visok sadržaj tanina, uz to saponina, gorke tvari, betulabina, betuloretinske kiseline, smole, vitamina C, malo eteričnog ulja, dikarbonske kiseline, mineralnih tvari ako što su kalijeva sol i kalcij. Pupoljci breze sadrže visokovrijedno eterično ulje, ali ne sadrže vitamin C. Pupoljci breze smatrani su u pučkoj medicini mnogo djelotvornijima nego razvijeni listovi, ali je utvrđeno da se vitamin C stvara tek nakon razvijanja listova iz pupoljaka. Kora breze sadrži ulje, betulinsku kiselinu i betularezinsku kiselinu. Iz drveta breze dobiva se ulje brezove smole.

Ljekovito djelovanje: Sok i vino od breze su odličan lijek za liječenje arterioskleroze, gojaznosti, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti. Od pupoljaka i listova breze priprema se čajni uvarak ( prelijevanje biljke vrućom vodom ), tako da taj čaj ne smije kuhati. Koristi kao jedan od najboljih prirodnih diuretika. Taj čaj je i jedno od prirodnih sredstava za izlučivanje mokraće. Sa čajem od listova breze pomažemo izlječenju bolesnih organa, odnosno sprečavamo oboljenje istih koji primarno stradaju od nakupljanja suvišne vode u organizmu ( bubrezi, bešika, jetra, zglobovi itd.). Čaj od brezovog lišca ne treba često piti, jer ima i drugog ljekovitog bilja sa sličnim djelovanjem u pogledu izlučivanja urina, ali se brezov čaj preporučuje za rastvaranje bubrežnih kamenaca i njihovo bezbolno izlučivanje. Brezovo lišce koristi se vrlo uspješno za liječenje kožnih bolesti – lišajeva - te raznih dermatida, a aplikacija je u vidu ljekovitih kupki. Uklanja slabo mokrenje, bjelančevine u mokraći i čisti krv. Čaj od brezovog lišca i resa pojačava izlučivanje mokraće, odstranjuje kiselinu iz organizma te liječi groznicu, reumatske bolesti i vodenu bolest.

Lokacija ljekovite biljke: BETULA – Breza

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.