• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/BETONICA OFFICINALIS L. – Bukvica

BETONICA OFFICINALIS L. – Bukvica

Datum: 21.07.2011 14:13 | Kategorija: Biljne vrste

BETONICA OFFICINALIS L. – Bukvica Sinonimi: Betonica foliosa Presl, Betonica legitima Link, Stachys betonica Benth., Stachys officinalis Trevis.

Narodni nazivi: Betonika, betonka, bitunika, čistac, gušar, jetrnjak, majke božje cvijet, petonika, ranik, ranilist, ranka, ranjak, ranjenik, srpec.

Opis biljke: Iz kosog trajnog podanka bukvica potjera 30 do 60 cm visoku bridastu, grubodlakavu i nerazgranjenu stabljiku. Naspramni listovi s dugom peteljkom su jajolikog do lancetastog oblika sa srcasto izrezanim dnom lisne plojke i narovašenim rubom. Grimizni-crveni cvjetovi sastavljeni su na vrhu stabljike u gusti prividni klas. Čitava biljka miriši slabo i neugodno dok je okusa gorka i opora.

Vrijeme cvatnje: Lipanj do kolovoza.

Stanište: Bukvica je raširena po čitavoj Europi te se susreće po vlažnim i mršavim livadama, svijetlim šumama a javlja se i na suhim šumskim livadama, sunčanim obroncima i brdskim livadama.

Ljekoviti dijelovi biljke: U lipnju se sabiru listovi dok se biljka u vatu sabire u srpnju i kolovozu. Sušenje se obavlja na sjenovitom i prozračnom mjestu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Bukvica, nazvana i betonika, skriva u sebi čitav niz ljekovitih tavri: eterično ulje, tanin, gorku tvar, stahidrin, holin, heterociklične alkaloide betonicin, betain i turicin te niz još pobliže neimenovanih i veoma kompliciranih spojeva. Alkaloidi u biljci imaju tako slabi učinak, da se biljka može ubrojiti u neotrovne ljekovite biljke.

Ljekovito djelovanje: Bukvica je jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka koju su naročito cijenili Egipćani, Rimljani i Grci a bila je cijenjena i u srednjem vijeku. Ako se u ono vrijeme željelo nekom učiniti kompliment, tada se reklo: „Imaš više dobrih osobina nego betonika!“. U ljekarstvu je bukvica bila dugo u službenoj upotrebi po imenom Herba Betonicae, no danas se jedva može vidjeti u ljekarnama. Kao mnoge druge ljekovite biljke i bukvica je potisnuta mnogim kemijskim preparatima. Listovi betonike ili klaša služe u liječenju rastrojenih i slabih živaca, padavica, žutice, astme, za čišćenje pluća, protiv povraćanja krvi, žgaravice, vodene bolesti, reumatskih bolesti, uloga (gihta) i želučanog katara. Korijen se koristi kod povraćanja i otrovanja.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.