• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

AVENA SATIVA L. – Zob

Datum: 21.07.2011 14:11 | Kategorija: Biljne vrste

AVENA SATIVA L. – Zob Sinonimi: Avena fatua v. sativa Haussk

Narodni nazivi: Avs, ovas, oves, pir, pitoma, silj, siljevina, usjevna zob.

Opis biljke: Zob je biljka koja se ubraja u porodicu trava. Klasići zobi sadrže 2 do 6 cvjetića. Nalaze se na raširenoj metlici na vrhu stabljike. Zrna su obavijena pljevom koja nije srasla sa zrnom po čemu se zob razlikuje od drugih žitarica (pšenice, ječma i raži). Njen sadržaj visokovrijednih materija je upravo fantastičan: jod, klor, fosfor, magnezij, kalij, mangan, cink, bakar, niacin, biotin, vitamini. Ovo, u prijevodu na jezik svakodnevnog života, znači: zob je dobro koristiti u ishrani jer potpomaže stvaranje krvi, jača zube i kosti, potiče rad mozga, rast kod djece i jačanje mišićne mase kod odraslih. Zbog lakoće sa kojom probavlja, zob se preporučuje oboljelima na želucu, a isto tako i osobama sa bronhijalnim smetnjama. Slaboj djeci i iscrpljenim osobama, zbog se najtoplije preporučuje: treba da je uzimaju svakog dana, u obliku kaše ili drugačije. Odlične su zobene pahuljice, koje se prelijevaju vrelim mlijekom ili juhom, i jedu u kombinaciji sa drugim namirnicama. Preporuka je da se zob kuha 2-5 minuta, jer se u ovom intervalu ne gubi ništa od njene hranljive vrijednosti, a postaje lako probavljiva. U slučajevima dijabetesa (šećerne bolesti), pokazala se kao veoma uspješna. Redovnim uzimanjem zobi u ishrani, zapravo zobenom kurom koja treba da se provodi duže vrijeme, dolazi do opadanja šećera u krvi. Važna napomena: nikada ne prosipajte vodu u kojoj ste kuhali zob! U njoj se nalaze mnoge za život važne materije. Slama ima tipičan miris po zobi, a okus joj je bljutav, poseban ali ne i neugodan. Zobeno sjeme ima slab miris koji nije ugodan, a okusa je slatkasta i brašnava.

Vrijeme cvatnje: Lipanj ili srpanj, a vrijeme sazrijevanja od srpnja do kolovoza, ovisno o sorti i položaju na kojem se uzgaja.

Stanište: Kao europska kulturna biljka zob se gotovo svagdje uzgaja. Uzgoj zobi uspijeva i u planinskom području sve do 1700 m nadmorske visine, a dostiže i do 70% sjeverne širine.

Ljekoviti dijelovi biljke: Vrši se zobeno sjeme i zobena slama za vrijeme žetve. Radi dobivanja zobi, koja se upotrebljava i u ljudskoj ishrani, treba ukloniti zobenu pljevu, tako da se pripremi neoljušteno zrnje sa svim svojim punovrijednim hranjivim tvarima.

Ljekovito djelovanje: Zob je neobično važna u dijetalnoj ishrani bolesnika. U sebi sadrži sve važnije vitamine i minerale. Koristi se za liječenje malokrvnosti, raznih katarnih upala probavnih organa, a djeluje na regeneraciju cjelokupnog organizma. Kupelji pripremljene od zobene slame veoma su korisne u bolestima bubrega, bubrežnih kamenaca i gihta, zatim kod svih reumatičnih poteškoća, kod krstobolje, kočenja svih vrsti te kod bolesne jetre.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.