• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/ASPARAGUS OFFICINALIS L. – Šparoga

ASPARAGUS OFFICINALIS L. – Šparoga

Datum: 21.07.2011 14:08 | Kategorija: Biljne vrste

ASPARAGUS OFFICINALIS L. – Šparoga Sinonimi: Asparagus altilis Aschers., Asparagus hortensis Mill.

Narodni nazivi: Beluš, kalenac, kuka, pitome šparoge, pitomi sparog, sparga, sparoga, špargelj, šparog, vilina metla.

Opis biljke: Šparoga je trajna biljka s kratkim drvenastim i jako razvijenim podankom koji je većinom vodoravan i proviđen dugim i debelim sukorijenjem. Iz podanka tjeraju u proljeće, poput prsta debeli izdanci bijele boje, pokriveni mesnatim ljuskama no, čim se uzdanci pojave na danjem svjetlu, odmah postanu zeleni. Izdanci se u proljeće režu 20 do 25 cm ispod površine zemlje i daju veoma cijenjeno povrće. Ako se izdanci ostave, oni izrastu u stabljiku visoku i do 1,5 m, koja se razgranjuje i nosi malene, suhe i ljuskave listiće. Izdanci tek treće godine dospijevaju do cvatnje. Cvjetovi su zelenkasto-bijeli, a plodovi su crvene bobe veličine graška. Te bobe rado jedu ptice, jer se u njima nalazi sjeme. Šparoge rastu osim u povrtnjacima i slobodno u prirodi kao poludivlje Izdanci šparoge su slatkasta mirisa i okusa, podanak je također slatkast do trpak a u bobama sadržano crno sjeme nema ni mirisa ni okusa.

Vrijeme cvatnje: Sredina svibnja do sredine lipnja a vrijeme sazrijevanja boba u kolovozu.

Stanište: Prvotna domovina šparoge je južna Europa, gdje se često pojavljuje kao samonikla biljka na stjenovitim i šljunčanim riječnim obalama te među kamenjem, naročito na obalnom području. Oplemenjena šparoga mnogo se uzgaja na posebnim gredicama u povrtnjacima.

Ljekoviti dijelovi biljke: U travnju i svibnju režu se izdanci šparoge a podanak sa sukorijenjem iskapa se u jesen.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Mnogobrojne tvari kao asparagin, masno i eterično ulje, do 40% šećera u podanku nisu sadržane u mladim izdancima koji se upotrebljavaju kao povrće. Osim navedenog, tragovi arzena, jantarna kiselina, tirozin i metilmerkaptan uvjetuju ljekovito djelovanje šparoga. U mladim izdancima dokazani su konačno tragovi holina. Vitamini A, B i C, željezo, fosfor, kalcij upotpunjuju ljekovita svojstva šparoge.

Ljekovito djelovanje: Izdanci šparoge što se uzimaju kao povrće, pospješuju rad bubrežnih stanica, a time i izlučivanje vode iz tijela; osim toga koriste se i kao blago sredstvo za otvaranje. Izdanci šparoge izvrsna su hrana za šećerne bolesnike i za one koji se oporavljaju nakon teže bolesti. Njeno sjeme koristi se za smirivanje želuca i povraćanja, a korijen se koristi kao sredstvo za otvaranje.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.