• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/ALTHAEA OFFICINALIS L. – Bijeli sljez

ALTHAEA OFFICINALIS L. – Bijeli sljez

Datum: 21.07.2011 14:05 | Kategorija: Biljne vrste

ALTHAEA OFFICINALIS L. – Bijeli sljez Narodni nazivi: Ajbiš, bijeli šljez, bili sliz, dobri slez, pitomi slez, slez, slezovina, šljez, trandofil, veliki sliz.

Opis biljke: Bijeli sljez trajna je biljka s mesnatim, jakim i razgranatim korijenom bijele boje. Iz korijena izbijaju najprije zeleni i okruglasti listovi, a zatim nekoliko stabljika što dosežu visinu do 2 metra. Listovi na stabljici su prilično veliki, naborani, trokrpasti i debeli i s obje strane obrasli puštenim dlakama. Listovi su srebrnastosive ili sivo-zelene boje. Veliki svijetlocrveni do bijeli cvjetovi dolaze u nakupinama u pazušcima listova. Plodovi su slični kao i kod crnog sljeza.

Vrijeme cvatnje: Od lipnja do kraja kolovoza.

Stanište: Bijeli sljez je rasprostranjen u Srednjoj i Južnoj Europi i Zapadnoj Aziji. Raste po grabama, na obalama i nasipima rijeka, vlažnim livadama i uopće na poplavnim područjima, gdje se često pojavljuje u velikom mnoštvu. Dosta se uzgaja u Njemačkoj, Mađarskoj i u drugim zemljama Srednje Europe.

Ljekoviti dijelovi biljke: Ljekoviti dijelovi su: korijen, koji se kopa u proljeće ili u jesen, nakon cvatnje. Cvjetovi se sabiru za vrijeme cvatnje, a listovi u jesen ( ne u proljeće!), nakon cvatnje. Korijen se opere, oguli se vanjski sloj, uzdužno prereže, i naglo osuši. Kada je skoro sasvim suh, razreže se na sitne kockice i mora biti sasvim bijel. Ako je namočen u vodu i iz njega isplivaju bjelkasti crvići , onda sve treba baciti. Od cijele biljke korijen je najljekovitiji.

Ljekovite i djelotvorne tvari: To je u prvom redu kod bijelog sljeza sluz, nadalje škrob, šećer, pektin, tanin, masno ulje, asparagin, mineralne soli i tvar slična lecitinu. U zadnje vrijeme dokazan je jedan enzim, isparljiva mirisna tvar, jabučna kiselina i bogat sadržaj fosfora.

Ljekovito djelovanje: U starom vijeku korijen bijelog sljeza bio je veoma cijenjen. Čaj od bijelog sljeza povoljno djeluje kod kašlja, bronhitisa i plućnog katara. Preporučuje se kao lijek kod bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća, kod katara u mokraćnom mjehuru, bolnog mokrenja ili teškoga zadržavanja mokraće. Koristan je, također, u liječenju bolesti cijelog probavnog trakta, a posebno upale debelog crijeva (colitisa), proljeva, srdobolje, povraćanja s proljevom kod dojenčadi i dr. Pomiješan s drugim ljekovitim biljkama koristi se u liječenju drugih bolesti. Danas se rijetko upotrebljava čaj od bijelog sljeza. On je uglavnom samo dodatak čajevima protiv kašlja, a njegovo djelovanje povećava sluz koja čini zaštitni sloj. Za bijeli sljez je karakteristično da djeluje smirujuće pri akutnim upalama želučane sluznice, u mješavini sa kamilicom. Dobar je i pri kroničnom kataru ždrijela kada suha sluznica uzrokuje često kašljucanje. Djelotvoran je i kod kroničnog katara kod pušača. Bijeli sljez se mnogo koristi u konditorskoj industriji za izradu slatkiša, najčešće za izradu tkz. salon bombona koji se koriste za ukrašavanje božićnih jelki.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.