• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

ARTEMISIA ABSINTHIUM L. Pelin

Datum: 21.07.2011 13:54 | Kategorija: Biljne vrste

ARTEMISIA ABSINTHIUM L. Pelin Sinonimi: Absinthium vulgare Lam., Absinthium officinale Richt.

Narodni nazivi: Akšenac, beli pelin, dul, gorčika, gorski akšenac, obsijenac, osinać, pelen, pelinek, turski neven, vermut, žuhki pelin.

Opis biljke: Pelin je trajna biljka s razgranjenom stabljikom, polugrmastog oblika, visine do 1 metra. Stabljika je okrugla s perasto razdijeljenim listovima. Cvate u grozdu sitnim sunovratim glavicama. Cvjetovi se sastoje od čaške s uskim lapovima, blijedožutog, ljevkastog, na krajevima petodijelnog rasčepljenog vjenčića, 5 prašnika i nadrasli pestić.. I dok je u nas pelin simbol jada, čemera, dotle su nekada Rimljani na Kapitolu, prije iznad svih priznanja i počasti najbolje pobjednike napijali napitkom od pelina, uvjereni da je to najveća nagrada za pobjednika, jer im se po tadašnjem shvaćanju, osigurava dobro i vječno zdravlje, najveće zemaljsko bogatstvo. U ostalom i latinski naziv pelina ima simbolično značenje tj. ime biljke treba da djeluje psihosugestivno na čovjeka, da vjeruje da ce biti zdrav i čio. Antički naziv potiče od grčke riječi (Artemisia) ljekovite. Miris biljke je svojstveno aromatičan i jak, dok je okus veoma gorak, trpak i mirisan.

Vrijeme cvatnje: Od srpnja do rujna.

Stanište: Pelin je veoma raširena biljka, no u većoj množini raste na kamenitim i sunčanim staništima, na pustim i neobrađenim tlima, na šljunčanim riječnim obalama, na stijenama, uzduž ograda i putova, uglavnom na suhim staništima i naročito na tlima s vapnenom podlogom. Uzgaja se i u vrtovima gdje ne zahtijeva gotovo nikakvu njegu. Razmnažanje pelina može se postići bilo sjemenom bilo dijeljenjem starijih grmova.

Ljekoviti dijelovi biljke: Prije cvatnje sabiru se listovi a za vrijeme cvatnje čitava biljka, tj. cvjetni vrhovi, čija dužina može biti najviše do 30 cm. I list i čitava biljka suši se u hladu na vjetrovitom mjestu, te se radi sušenja mora češće preokretati. Sabrana biljka, pa makar se upotrebljavala i za dobivanje eteričnog ulja, ne smije sadržavati odrvenjele dijelove stabljike, niti se smije sabirati kada je ocvala.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Pelin, koji je i u službenoj upotrebi, sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga sadrži gorki glikozid absintin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina čiji sastav još nije točno određen. Osim toga u listovima se nalazi zeleno-plavo eterično ulje tujon, nadalje terpen, među njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana.

Ljekovito djelovanje: Pelin je vrlo gorkog ukusa. Izvanredno je sredstvo za čišćenje krvi i jačanje želuca. Upotrebljava se u liječenju loše probave, nadimanja, slabog teka, podrigivanja, žgaravice, glista, bolesti jetre, slezene, bubrega, žutice, groznice, grušanja krvi, mokraćnog mjehura, vodene bolesti i osipa. Osim toga, mnoga ljekovita svojstva pelina povoljno utiču na cjelokupni organizam. Tako nestaju teške smetnje , debljine, šećerne bolesti, u duševnim smetnjama koje, više ili manje, imaju dublji uzrok u neredovnom radu probavnih organa, smetnjama u radu jetre, žuči, slezene i ženskih spolnih organa.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.