• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/ANETHUM GRAVEOLENS L. – Kopar

ANETHUM GRAVEOLENS L. – Kopar

Datum: 21.07.2011 13:47 | Kategorija: Biljne vrste

ANETHUM GRAVEOLENS L. – Kopar Sinonimi: Angelica graveolens Bernh., Ferula graveolens Sprengel., Pastinaca graveolens Bernh., Peucedanum graveolens Benth.

Narodni nazivi: Anita, dil, koper, koprić, mirodija, slatki januž.

Opis biljke: Kopar je jednogodišnja biljka koja naraste do 1 m a ima okruglu, glatku, tamnozelenu, bjelkasto-prugastu i nježno plavkasto-pjegavu stabljiku. Listovi su nešto plavkasto-zeleni, dvostruko perasti, slični komoraču, no ne s tako gustim i kao konac tankim listićima. Cvjetni štitac je žut, velik, plosnat i bez zaštitnih ovojnih listića. Plodovi su jajolikog oblika i rebrasti. Radi mogućnosti zamjene sa srodnim biljkama a i s vrlo otrovnom kukutom izrađen je usporedni pregled biljaka iz porodice štitarki koje se lako dadu zamijeniti. Čitava biljka ima posebno aromatičan miris i okus.

Vrijeme cvatnje: Od lipnja do kraja kolovoza a vrijeme sazrijevanja plodova od početka kolovoza do kraja rujna.

Stanište: Kopar raste u južnoj Europi slobodno u prirodi među žitaricama a u našim krajevima dolazi samo uzgojen. Iz povrtnjaka se razmnaža pomoću ptica; uspijeva i u slobodnom prostoru ali biljke uskoro podivljaju.

Ljekoviti dijelovi biljke: U prvom redu to su plodovi koji se sabiru u vrijeme sazrijevanja. Listovi i cvjetovi sabiru se za vrijeme cvatnje sve do sazrijevanja plodova.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Eterično ulje koje sadrži 50-60% karvona. Kako mnogi ljekoviti učinci nisu uzrokovani samo prisustvom eteričnog ulja, može se sa pravom pretpostaviti da je u biljci sadržan još niz ljekovitih tvari koje do sada još nisu istražene.

Ljekovito djelovanje: Kopar nije službeno propisana biljka kao lijek, no ipak je kao ljekovita biljka bila veoma cijenjena u narodu. Kopar nije samo zdravo povrće (umak od kopra) ili začinska biljka kao npr. pri konzerviranju krastavaca, nego krije i ljekovitu moć koja ne zaostaje za ljekovitošću komorača ili kima.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.