• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/ARCTOSTAPHYLOS UVA URSI L. – Medvjetka

ARCTOSTAPHYLOS UVA URSI L. – Medvjetka

Datum: 21.07.2011 13:44 | Kategorija: Biljne vrste

ARCTOSTAPHYLOS UVA URSI L. – Medvjetka Sinonimi: Arbutus uva-ursi L., Arctostaphylos procumbens E. Mey, Arctostaphylos officinalis Wimm. Et Grab., Uva ursi buxifolia S. F. Gray

Narodni nazivi: Divlja maginja, gornik, medvedovo grožđiče, medveđe grožđe, medvedovo uho, mečije grožđe, medvetka, medvijedica, opernik, planika, planika crvena, vučja jabuka, zimzeleni gornik.

Opis biljke: Medveđe grožđe ili medvetka uglavnom je polegnuti grm obrastao jajastim, čvrstim i kožastim listovima dužine 2 do 3 cm. Cvjetovi bijele ili svijetloružičaste boje obješeni su u grozdovima, a oblik im je zvonast. Plod je okrugla boba, crvene boje.

Vrijeme cvatnje: Od travnja do lipnja

Stanište: Raste po suhim, rijetkim, pješčanim ili kamenitim borovima i drugim crnogoričnim šumama, među grmljem po sunčanim obroncima, po planinskim pašnjacima Balkanskog poluotoka, naročito u zapadnim dijelovima. Mjestimice dolazi u velikom mnoštvu, uglavnom na dosta nepristupačnim mjestima i često daleko od ljudskih naselja, što otežava sabiranje.

Ljekoviti dijelovi biljke: Kao droga u zdravstvene svrhe upotrebljavaju se listovi. Sabiru se grančice koje se suše na zračnom mjestu u hladu. Sabiranje se vrši u rano proljeće ili u jesen kada biljka u vegetaciji miruje. List i duljim stajanjem na za to prikladnom i suhom mjestu ne gubi svoju ljekovitost.

Ljekovite i djelotvorne tvari: List medvjetke sadrži mnogo tanina te glikozida arbutina i erikolina, zatim arbutina, ursona, metilarbutina, galne kiseline i drugih tvari.

Ljekovito djelovanje: Čaj od listova medveđeg grožđa ili medvjetke liječi povećanu prostatu, mokraćne organe, proljev i šećernu bolest. Listovi pomiješani s drugim ljekovitim biljem služe kao dezinfekcijsko sredstvo mokraćnih kanala, naročito kod kronične upale mokraćnog mjehura i drugih bolesti. List se upotrebljava u obliku čaja za liječenje organa za mokrenje. Pri izradi čaja potrebno je list zdrobiti i duže kuhati, jer kožasta i čvrsta konzistencija lista otežava i onemogućava ekstrakciju arbutina i tanina. Inače, list treba u apoteci čuvati u jednom komadu, jer se tako mnogo duže i bolje održi. Priprema se još i čaj protiv pijeska ili kamena u bubregu.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.