• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

ALLIUM CEPA L. – Crveni luk

Datum: 21.07.2011 13:39 | Kategorija: Biljne vrste

ALLIUM CEPA L. – Crveni luk Sinonimi: Allium esculentum Salisb.

Narodni nazivi: Crvenac, glavata Ijutika, kapula, mrki luk.

Opis biljke: Crveni luk trajna je zelen što sadrži vrijedne ljekovite tvari te se sa pravom ubraja u ljekovito bilje. Podzemna gomoljasta stabljika sastoji se od sočnih ljuskavih listova iz kojeg središta izlazi šuplji nadzemni dio stabljike plavo-zelene boje. Listovi su valjkasti. Zelenkasto-bijeli cvjetovi nalaze se na vrhu stabljike u obliku kuglastog cvata. Crni luk je veoma rasprostranjena biljka, najvjerojatnije porijeklom iz Azije, poznatiji ali ne i priznatiji od bijelog luka. Analizom biološke vrijednosti može se zaključiti da on ni po čemu, čak ni u svojim ljekovitim svojstvima, ne zaostaje iza bijelog luka. Možda ga, u ponečemu, čak i nadmašuje. Za jelo se koristi preko cijele godine. Crveni luk ima bockav i oštar miris koji podražuje na suze. Okus je sladak, aromatičan i oštar. Kuhanjem gubi miris i oštrinu okus te postaje ugodan i blag.

Vrijeme cvatnje: Lipanj do kolovoza,a vrijeme berbe od kolovoza do listopada.

Stanište: Uspijeva u vrtovima, a zbog potražnje uzgaja se i na većim površinama. Luk najbolje uspijeva na vapnenom tlu, više suhom nego vlažnom, i tu se najbolje drži za kasniju upotrebu.

Ljekoviti dijelovi biljke: Podzemna gomoljasta lukovica, koja se bere u jesen.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Ako bi se htjele nabrojiti ljekovite tvari luka, mora se početi od glikozida nalik gorušičinom ulju. Nakon toga slijede oštro eterično ulje, rodanovična kiselina, inzulinu sličan biljni hormon, čitav niz vitamina kao A, B1, B2, E, H, K, P, i konačno, mnogobrojne mineralne soli i elementi u tragovima.

Ljekovito djelovanje: Crveni luk ubraja se među najstarije ljekovite biljke. Djeluje slično kao bijeli luk. Nadražuje kožu, pobuđuje prokrvljenost sluznice i izlučivanje sluznih žlijezda te najbrže obustavlja sve procese gnjiljenja i vrenja. Crveni luk jača srce, čisti krv, povećava apetit, pospješuje izlučivanje mokraće, jača živce, pospješuje probavu, odstranjuje plinove, gliste, rastvara sluz i djeluje protiv grčeva. Sok od crvenog luka, zdrobljeni kao i pečeni crveni luk ima višestruku upotrebu u liječenju izvana, na primjer, kod uboda, lišajeva, čireva i sl.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.