• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/ASPERULA ODORATA L. – Lazarkinja mirisna

ASPERULA ODORATA L. – Lazarkinja mirisna

Datum: 21.07.2011 13:32 | Kategorija: Biljne vrste

ASPERULA ODORATA L. – Lazarkinja mirisna Narodni nazivi: Divlji broć, jari broć, lazarkinja mirisna, lazina trava, marinka, prvenac, prvijena.

Opis biljke: Lazarkinja je trajnica s četverouglastom stabljikom visine do 50 cm. Ima puzavi crveno-smeđi podanak. Na donjem dijelu stabljike nalaze se šesteročlani, a na gornjem dijelu, osmeročlani lisnati pršljenovi. Pojedinačni listovi u pršljenu bez peteljke, duguljastog su suličastog oblika, a po rubu proviđeni sitnim čekinjama. Na vršku stabljike razvijaju se paštici s malim mirisnim bijelim cvjetovima. Cvijet je nalik lijevku: na 4 dijela rascijepljen vjenčić, zakržljala čaška, 4 prašnika. Plodovi su mali oraščići poput čička. Svojevrstan miris biljke potječe od kumarina koji nije sadržan samo u cvjetovima nego i u čitavoj biljci. Miris biljke naročito se razvija kada se biljka osuši. Sličan je i oku kada se biljka namoči u vinu.

Vrijeme cvatnje: Od svibnja do sredine lipnja.

Stanište: Veoma je rasprostranjena u listopadnim šumama, posebno u bukovoj šumi a rijetko u crnogoričnim šumama.

Ljekoviti dijelovi biljke: Za lijek se upotrebljavaju listovi koji se skupljaju prije cvatnje.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Kao glavna sadržajna tvar utvrđen je u lazarkinji kumarin, nadalje tanin i gorka tvar. Prisutne su još rubiklor, citronska i katehu kiselina. Postojanje glikozida asperulozida uvjetovano je staništem biljke pa na suhim staništima, kao npr. u crnogoričnim šumama, taj glikozid nije dokazan. Niz elemenata koji se javljaju u tragovima obogaćuju biljku djelotvornim tvarima.

Ljekovito djelovanje: Lazarkinja sadrži kumarin što bistri mokraću i djeluje antiseptično. Čaj od lazarkinje pospješuje mokrenje, umiruje bolove u trbuhu, regulira nepravilan rad srca, uklanja nesanicu, djeluje na čišćenje krvi i pospješuje lagano izlučivanje znoja. Isto tako, preporučuje se kod zastoja normalnog rada jetre kod žutice i prirodne sklonosti stvaranju pijeska te kod mokraćnih kamenaca. Lazarkinja je korisna kao sredstvo za umirenje bolova kod migrene i neuralgije, a veoma umirujuće djeluje kod uznemirenosti i histerije.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.